Lasagne z telecího masa a špenátu
Zdroj: Saveur - šťastná italská kuchyně
Lasagne z telecího masa a špenátu
Zdroj:
Saveur - šťastná italská kuchyně
Na rozdíl od typických lasagní s těžkou červenou omáčkou, které jsou podávány v Americe, spoléhá tento několikavrstvý pokrm z kraje Abruzzo na lehkou, vejci obohacenou rajčatovou omáčku, jež se během zapékání nadouvá.
Postup přípravy
-
Připravte těsto: Na pracovní desce udělejte kupičku mouky a v jejím středu vytvořte velký důlek, do kterého následně vyklepněte vejce. Vidličkou pak vejce šlehejte, během čehož k nim pomalu přidávejte okolní mouku, dokud se nezformuje těsto. Rukama pak těsto hněťte 8–10 minut, dokud není pružné a hladké. Pak ho rozdělte na dvě poloviny, z kterých udělejte ploché placky. Každou zvlášť zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do chladničky.
-
Připravte náplň: V hluboké pánvi rozehřejte na středním až vysokém plamenu 2 lžíce másla. Po dobu 6–8 minut restujte cibuli dozlatova a poté ji přendejte do mísy. Na pánev dejte zbývající máslo společně s telecím masem, které vařečkou rozdělte na menší kousky a za stálého obracení opékejte 6–8 minut, dokud maso nezhnědne. Poté přidejte do mísy s cibulí. Do pánve nyní dejte špenát a restujte ho 1–2 minuty, dokud nepovadne, načež ho dejte do cedníku, aby okapal. Vymačkejte z něj přebytečnou vodu, nahrubo ho nasekejte a přidejte do mísy s telecím. Přimíchejte muškátový ořech, sůl a pepř.
-
Připravte omáčku: V hrnci rozehřejte na středním plameni 2 lžíce másla. Po dobu 1–2 minut restujte česnek dozlatova. Přidejte rajčata, sůl a pepř a vařte 8–10 minut, dokud směs nezhoustne, načež nechte vychladnout. V mixéru rozmixujte dohladka mléko s vejci. Přidejte rajčatovou směs, sůl a pepř a 2krát až 3krát zmáčkněte a uvolněte tlačítko mixéru, aby se suroviny pospojovaly.
-
Připravte pláty lasagní: Velký hrnec s řádně osolenou vroucí vodou přiveďte k varu. Na moukou lehce poprášené pracovní desce uválejte z každé placky těsta ovál o průměru cca 20 cm, který na obou stranách poprašte moukou. Nyní vezměte strojek na těstoviny, na kterém nastavte největší možnou tloušťku a těsto dvakrát zpracujte. Poté na o jeden stupeň užší nastavení zpracujte těsto ještě dvakrát. Pokračujte s válením těsta k ještě užšímu nastavení, dokud není těsto jen cca 2 mm silné. Plát těsta položte na moukou předem lehce posypaný povrch a nakrájejte ho na deset 30cm plátů. Takto připravené pláty lasagní vařte ve 2 várkách 20–30 vteřin ve vodě. Děrovanou kuchyňskou lžící je následně přendejte do ledové lázně.
-
Složte vrstvy a pečte:Troubu předehřejte na 190 °C. Zapékací mísu o velikosti 23 x 33 cm řádně vymažte máslem. Do takto připravené nádoby dejte dva pláty lasagní, aby se mírně překrývaly. Poté je posypte 1 šálkem náplně a zalijte ½ šálkem omáčky. Nakonec posypte ¼ šálku parmezánu a cca 85 g mozzarelly a 1 lžící kostek másla. Tento postup ještě dvakrát zopakujte – pokládejte nejdříve pláty lasagní, pak náplň, omáčku, sýry a máslo. Lasagne zakryjte pečicím papírem a alobalem a pečte cca 45 minut, dokud náplň neztuhne. Před koncem doby pečení přepněte troubu na gril, papír a alobal dejte z lasagní pryč a grilujte 2–3 minuty, dokud sýr nezhnědne. Podávejte vlahé nebo při pokojové teplotě.
Lasagne z telecího masa a špenátu
Zdroj: Saveur - šťastná italská kuchyně
Lasagne z telecího masa a špenátu
Zdroj:
Saveur - šťastná italská kuchyně