Suroviny
- lasagne (čerstvé ) 330–350 g
- lilek 1 ks
- cibule 1 ks
- česnek 3 stroužky
- cuketa (menší ) 2 ks
- zelené olivy (bez pecky) 200 g
- rajčatové pyré (pyré z pečených rajčat (nebo rajčatová passata)) 700 g
- mozzarella 450 g
- strouhaný parmazán 50 g
- bazalka (čerstvá ) 1 hrst
- čerstvé oregano 1 hrst
- olivový olej
- třtinový cukr
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Troubu rozpalte na 180 °C a zapékací mísu vymažte olivovým olejem.
- Lilek nakrájejte asi na 1 cm tenké plátky. Osolte z obou stran a nechte cca 5–10 minut „vypotit“.
- Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky. Rozpalte větší pánev se dvěma lžícemi olivového oleje a orestujte cibuli a česnek do sklovata.
- Pomocí papírové kuchyňské utěrky setřete přebytečnou vodu z obou stran lilku a nakrájejte na malé kostičky. Stejně tak cuketu a vše přidejte na pánev k cibuli a česneku. Osolte, opepřete a restujte cca 5 minut, dokud zelenina lehce nezměkne.
- Olivy překrojte na menší kousky a společně s rajčatovým pyré a nahrubo nasekanými bylinkami přidejte do pánve. Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl, pepř a třtinový cukr. Odstavte pánev z plotny.
- Dno vymazané zapékací mísy vyložte čerstvými lasagnemi a na ně pak dejte vrstvu zeleninové směsi a zasypte na kousky nakrájenou mozzarellou. Toto opakujte, dokud nebude zapékací mísa plná. Končit byste měli zeleninovou směsí a tu pak bohatě zasypte nastrouhaným parmazánem.
- Vložte do trouby a pečte 25 minut. Na vrchu lasagní by se měla vytvořit zlatavá krusta.
Zeleninové lasagne s výtečnou rajčatovou omáčkou 3 Zdroj: Kitchen Story