Suroviny
- cibule 1/2 ks
- mrkev 1 ks
- petržel 1 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 1 lžíce
- krájená rajčata 1 plechovka (400 g)
- voda 800 ml
- sůl
- uzená paprika 1 lžička
- čočka (hnědá, předvařená) 80 g
- špenát 100 g
- zelené olivy 50 g
- sušený tymián 1 špetka
- zakysaná smetana (12%) 100 g
Postup přípravy
- Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, mrkev a petržel také na kostky, ale klidně větší. Řapíkatý celer nakrájejte na plátky.
- V hrnci rozehřejte olivový olej, na kterém orestujte cibuli dosklovata. Pak k ní přidejte mrkev, petržel a řapíkatý celer a ještě 2–3 minuty restujte na mírném plameni. Přidejte nasekaný česnek, uzenou papriku a ještě minutu restujte.
- Přidejte sekaná rajčata, osolte a zalijte vodou. Polévku nechte vařit přibližně 15 minut, aby zelenina změkla.
- Poté do polévky přidejte uvařenou hnědou čočku a nechte ji projít varem. Nakonec už jen přidejte špenát, zelené olivy (v celku nebo na plátky) a už nevařte. Polévku dochuťte sušeným tymiánem a zjemněte zakysanou smetanou.
PRIMA TIP: Čočku můžete vařit také přímo v polévce, volte ale raději drobnozrnné typy, jako je horská nebo beluga, které se uvaří do 30 minut i bez namáčení.
Vyzkoušejte také klasickou čočkovou polévku se zeleninou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Poctivá čočková polévka