Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty Denní chody Polévky
Polévky
Velká polévková bichle
Pin it

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Rajčatovo-čočková polévka se špenátem a olivami

Rajčatovo-čočková polévka se špenátem a olivami

Rajčatovo-čočková polévka se špenátem a olivami Zdroj: Velká polévková bichle

  • Zavřít
Rajčatovo-čočková polévka se špenátem a olivami

Rajčatovo-čočková polévka se špenátem a olivami Zdroj: Velká polévková bichle

Moje hodnocení
14x

Jsme národ polévkový a hustá polévka plná zeleniny a luštěnin bublá během zimy snad na každé plotně. Tentokrát vyzkoušejte netradiční čočkovou polévku s rajčaty, které dodají výrazný chuťový švih olivy. Po náročné noci zafunguje i jako skvělý vyprošťovák.

4 porce
45 minut
Seznam.cz banner

Suroviny

  • cibule 1/2 ks
  • mrkev 1 ks
  • petržel 1 ks
  • řapíkatý celer 2 řapíky
  • česnek 2 stroužky
  • olivový olej 1 lžíce
  • krájená rajčata 1 plechovka (400 g)
  • voda 800 ml
  • sůl
  • uzená paprika 1 lžička
  • čočka (hnědá, předvařená) 80 g
  • špenát 100 g
  • zelené olivy 50 g
  • sušený tymián 1 špetka
  • zakysaná smetana (12%) 100 g

Oblíbená čočková polévka má mnoho podob. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty!

Oblíbená čočková polévka má mnoho podob. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty!

Postup přípravy

  1. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, mrkev a petržel také na kostky, ale klidně větší. Řapíkatý celer nakrájejte na plátky.
  2. V hrnci rozehřejte olivový olej, na kterém orestujte cibuli dosklovata. Pak k ní přidejte mrkev, petržel a řapíkatý celer a ještě 2–3 minuty restujte na mírném plameni. Přidejte nasekaný česnek, uzenou papriku a ještě minutu restujte.
  3. Přidejte sekaná rajčata, osolte a zalijte vodou. Polévku nechte vařit přibližně 15 minut, aby zelenina změkla.
  4. Poté do polévky přidejte uvařenou hnědou čočku a nechte ji projít varem. Nakonec už jen přidejte špenát, zelené olivy (v celku nebo na plátky) a už nevařte. Polévku dochuťte sušeným tymiánem a zjemněte zakysanou smetanou.
PRIMA TIP: Čočku můžete vařit také přímo v polévce, volte ale raději drobnozrnné typy, jako je horská nebo beluga, které se uvaří do 30 minut i bez namáčení.

Vyzkoušejte také klasickou čočkovou polévku se zeleninou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Poctivá čočková polévka

Velká polévková bichle

Zdroj receptu

Velká polévková bichle

Pavlína Mähringová a Veronika Břicháčková Velká polévková bichle

Velká polévková bichle obsahuje na více než 400 stránkách 190 polévkových receptů v 9 základních kategoriích. Těšit se tak můžete například na polévky houbové, luštěninové, takzvané mišmaše s masem a bez masa, ale i studené varianty. S laděním receptů a teoretickou částí kuchařky autorkám pomáhala nutriční terapeutka Dana Hrnčířová. Za přečtení tak rozhodně stojí i úvodní část knížky, kde se dozvíte užitečné informace o tom, jak polévky připravovat, jak je uskladnit a čím je doplnit, aby byly nutričně ještě zajímavější. Každý recept obsahuje barevnou fotografii a informace o náročnosti a času přípravy, ale také o tom, zda je konkrétní polévka vhodná k zamražení.

www.vicnezkucharka.cz/polevkovabichle

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky zelenina rajčata čočková polévka čočka polévka mrkev špenát celer petržel olivy

Návrhy pro vás

Pečená dýně s houbami v hořčicové omáčce – nevšední kombinace podzimních chutí Recepty

Pečená dýně s houbami v hořčicové omáčce – nevšední kombinace podzimních chutí

Šťavnatá buchta s jablky a cuketou – vláčný moučník s karamelovou polevou a křupavou ořechovou krustou Sladké

Šťavnatá buchta s jablky a cuketou – vláčný moučník s karamelovou polevou a křupavou ořechovou krustou

Fusilli s houbami a slaninou – podzimní klasika s italskými chutěmi Recepty

Fusilli s houbami a slaninou – podzimní klasika s italskými chutěmi

Tikka masala z krůtího masa s domácím naanem – indická exotika na vašem stole Maso

Tikka masala z krůtího masa s domácím naanem – indická exotika na vašem stole

Vepřové na bramborách z jednoho pekáče – perfektní výsledek s minimálním úsilím Maso

Vepřové na bramborách z jednoho pekáče – perfektní výsledek s minimálním úsilím

Tang Yuan – tradiční čínské rýžové knedlíčky se sezamem a arašídy podávané v jasmínovém čaji podle Josefa Maršálka Sladké

Tang Yuan – tradiční čínské rýžové knedlíčky se sezamem a arašídy podávané v jasmínovém čaji podle Josefa Maršálka

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Kuřecí kousky pečené na bílém víně, česneku a bylinkách – delikátní souhra chutí z jednoho pekáče Maso

Kuřecí kousky pečené na bílém víně, česneku a bylinkách – delikátní souhra chutí z jednoho pekáče


Přečtěte si také

Recepty
Pečená dýně s houbami v hořčicové omáčce – nevšední kombinace podzimních chutí

Pečená dýně s houbami v hořčicové omáčce – nevšední kombinace podzimních chutí

Prostřeno!
Prostřeno: Vepřová panna ve slaném župánku se šťouchačkami s jarní cibulkou a chipsem

Prostřeno: Vepřová panna ve slaném župánku se šťouchačkami s jarní cibulkou a chipsem

Prostřeno!
Prostřeno: Karamelový cheesecake podle Honzy

Prostřeno: Karamelový cheesecake podle Honzy

Prostřeno!
Prostřeno: Domácí kančí paštika s brusinkami a cibulovým chlebem

Prostřeno: Domácí kančí paštika s brusinkami a cibulovým chlebem

Prostřeno!
Prostřeno: Brokolicový krém s krutonky

Prostřeno: Brokolicový krém s krutonky

Sladké
Šťavnatá buchta s jablky a cuketou – vláčný moučník s karamelovou polevou a křupavou ořechovou krustou

Šťavnatá buchta s jablky a cuketou – vláčný moučník s karamelovou polevou a křupavou ořechovou krustou

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Nước chấm – univerzální vietnamská omáčka plná svěžesti a chuti

Nước chấm – univerzální vietnamská omáčka plná svěžesti a chuti

Soutěžící
Jan Reindl doma vaří každý druhý den

Jan Reindl doma vaří každý druhý den

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty
Fusilli s houbami a slaninou – podzimní klasika s italskými chutěmi

Fusilli s houbami a slaninou – podzimní klasika s italskými chutěmi

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů Polévky

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem Recepty

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Sladké
Šťavnatá buchta s jablky a cuketou – vláčný moučník s karamelovou polevou a křupavou ořechovou krustou

Šťavnatá buchta s jablky a cuketou – vláčný moučník s karamelovou polevou a křupavou ořechovou krustou

Tang Yuan – tradiční čínské rýžové knedlíčky se sezamem a arašídy podávané v jasmínovém čaji podle Josefa Maršálka Sladké

Tang Yuan – tradiční čínské rýžové knedlíčky se sezamem a arašídy podávané v jasmínovém čaji podle Josefa Maršálka

Voňavý ořechový koláč s hruškami a skořicí – podzimní pokušení na talíři Sladké

Voňavý ořechový koláč s hruškami a skořicí – podzimní pokušení na talíři

Maso
Tikka masala z krůtího masa s domácím naanem – indická exotika na vašem stole

Tikka masala z krůtího masa s domácím naanem – indická exotika na vašem stole

Vepřové na bramborách z jednoho pekáče – perfektní výsledek s minimálním úsilím Maso

Vepřové na bramborách z jednoho pekáče – perfektní výsledek s minimálním úsilím

Kuřecí kousky pečené na bílém víně, česneku a bylinkách – delikátní souhra chutí z jednoho pekáče Maso

Kuřecí kousky pečené na bílém víně, česneku a bylinkách – delikátní souhra chutí z jednoho pekáče

Recepty
Pečená dýně s houbami v hořčicové omáčce – nevšední kombinace podzimních chutí

Pečená dýně s houbami v hořčicové omáčce – nevšední kombinace podzimních chutí

Fusilli s houbami a slaninou – podzimní klasika s italskými chutěmi Recepty

Fusilli s houbami a slaninou – podzimní klasika s italskými chutěmi

Vepřové na bramborách z jednoho pekáče – perfektní výsledek s minimálním úsilím Maso

Vepřové na bramborách z jednoho pekáče – perfektní výsledek s minimálním úsilím

Nápoje
Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem Nápoje

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem

Ryby a mořské plody
Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější! Ryby a mořské plody

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější!

Polévky
Mexická fazolová polévka se sýrovou quesadillou – ideální do sychravých dní

Mexická fazolová polévka se sýrovou quesadillou – ideální do sychravých dní

Krémová houbová polévka – nejlepší způsob, jak zužitkovat zásoby lesních hub Polévky

Krémová houbová polévka – nejlepší způsob, jak zužitkovat zásoby lesních hub

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka Polévky

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Předkrmy a chuťovky
Zvěřinová paštika s kachními játry na opečeném toustu – delikátní podzimní chuťovka

Zvěřinová paštika s kachními játry na opečeném toustu – delikátní podzimní chuťovka

Pivní karbanátky nakládané na kyselo – tradiční chuťovka podle plzeňské Hospody Na Spilce Předkrmy a chuťovky

Pivní karbanátky nakládané na kyselo – tradiční chuťovka podle plzeňské Hospody Na Spilce

Sýrové krokety se žampiony – křupavá dobrota s krémovým srdcem, která zmizí ze stolu jako první Předkrmy a chuťovky

Sýrové krokety se žampiony – křupavá dobrota s krémovým srdcem, která zmizí ze stolu jako první

Recepty
Pečená dýně s houbami v hořčicové omáčce – nevšední kombinace podzimních chutí

Pečená dýně s houbami v hořčicové omáčce – nevšední kombinace podzimních chutí

Závin s lesními houbami a zeleninou – slaná svačina do krabičky i snadný oběd Vegetariánské

Závin s lesními houbami a zeleninou – slaná svačina do krabičky i snadný oběd

Lišky ve smetanové omáčce se zastřeným vejcem – delikátní houbový oběd Recepty

Lišky ve smetanové omáčce se zastřeným vejcem – delikátní houbový oběd

Sladké
Voňavý ořechový koláč s hruškami a skořicí – podzimní pokušení na talíři

Voňavý ořechový koláč s hruškami a skořicí – podzimní pokušení na talíři

Thajská kimchi-ananasová smažená rýže s kuřecím masem a kešu Recepty

Thajská kimchi-ananasová smažená rýže s kuřecím masem a kešu

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři Přílohy

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři Přílohy

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu Zelenina

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

EXKLUZIVNĚ: Babiš 2.0 nebude hrát v Evropě roli. S Ficem vedou politiku ústupků, říká Weber Jste český Don Corleone, vpálil Okamura Rakušanovi. A vy srab a oslík, reagoval ministr Ukrajinci cílí na ropnou infrastrukturu Ruska. Hrozí Moskvě kolaps ekonomiky?

prima-zeny

Věrní se chytli teorie, kterou rozvířila zrádkyně Bára. Ondřej je podle nich synem Kateřiny Ďábelskou hru opustili další dva věrní. Vojtěch Kotek představil nového Zrádce První tři vyřazení ze Zrádců jsou zpět. Hráči rozhodli, kteří dva se vrátí a kdo skončí definitivně

prima-zoom

Voperovali mu do oka zub a začal vidět Hromadné znásilnění mladé ženy pobouřilo Leningrad a nahlodalo mýtus o komunismu bez zločinu Ruská ponorka v potížích blízko Gibraltaru: Kvůli úniku paliva se musela vynořit, hrozí výbuch

prima-fresh

Pečená dýně s houbami v hořčicové omáčce – nevšední kombinace podzimních chutí Šťavnatá buchta s jablky a cuketou – vláčný moučník s karamelovou polevou a křupavou ořechovou krustou Nước chấm – univerzální vietnamská omáčka plná svěžesti a chuti

prima-cool

Simpsonovi ve filmu 2 mají datum premiéry Další miliardový hit? Nový trailer Zootropolisu 2 představuje nástupce scény s lenochodem Fotr na tripu, díl 1: Svačinka pro jeleny, národní jídlo i hučící Niagara

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Zapomenutá lesní pochoutka: Opražené bukvice nahradí mandle i kávu Přelom září a října přinese první mráz i sníh. Sbírat houby prošlé mrazem? Říjen na zahradě: Zasaďte tulipány, skliďte dýně a připravte růže na zimu

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.