Suroviny
- čočka 200 g
- chléb 2 plátky
- česnek 6 stroužků
- tymián 8 snítek
- sůl (podle chuti)
- čerstvě namletý pepř (podle chuti)
- olivový olej 2 lžíce
- cibule 1 ks
- mrkev 1/2 ks
- mletá paprika (zauzená) 1 lžička
- drcený kmín 1 lžička
- bobkový list 1 ks
- zeleninový vývar 600 ml
- zakysaná smetana 1 lžíce
- sterilovaná cizrna 150 g
- rajče 4 ks
- chilli papričky 1 ks
Postup přípravy:
- Čočku den předem propláchněte, namočte do vody a nechte ji v ní přes noc.
- Poté ji slijte a nechte okapat. Chléb nakrájejte na kostičky, vložte do mísy se třemi stroužky česneku a polovinou tymiánu.
- Osolte, opepřete, zakápněte trochou olivového oleje a promíchejte. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 10 minut.
- Cibuli, česnek a mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky. Opečte vše na zbylém oleji, přidejte mletou papriku, kmín, bobkový list a okapanou čočku. Zalijte vývarem a vařte doměkka. Poté rozmixujte.
- Dochuťte solí, pepřem, tymiánem a zakysanou smetanou. Cizrnu sceďte a přidejte ji do polévky spolu s nakrájenými rajčaty a chilli papričkou. Promíchejte a posypte opečenými chlebovými krutony.
Chcete si uvařit tradiční čočkovku? Pak se podívejte na náš videorecept, díky kterému ji zvládnete hravě
Kompletní recept najdete ZDE: Čočková polévka
Nebo prozkoumejte další hřejivé polévky: