Vichyssoise je krémová francouzská polévka z pórku, brambor, smetany a vývaru. Tradičně se podává zastudena, ale můžete ji servírovat i teplou.
4 porce
60 minut
Suroviny
Máslo
3 lžíce
Olivový olej
2 lžíce
střední cibule, nakrájená nadrobno
1 ks
pórek, jen bílá část nakrájená na kolečka
400 g
kuřecí vývar (může být i zeleninový)
1 litr
brambory, oloupané a nakrájené na kostky
600 g
sladká smetana
250 g
Sůl
čerstvě namletý bílý pepř
Postup přípravy
V hrnci rozehřejte máslo a olej a cibuli lehce osmahněte. Pak přidejte kolečka pórku a společně orestujte dosklovata. Cibule a pórek by neměly v žádném případě zhnědnout!
Přidejte brambory, promíchejte a zalijte vývarem. Mírně osolte a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a provařte asi 45 minut, až budou brambory a pórek úplně měkké. Směs nechte prochladnout, pak rozmixujte tyčovým mixérem do hladkého krému a nechte dále chladnout. Když polévka dosáhne pokojové teploty, přimíchejte smetanu. Po úplném zchladnutí teprve dochuťte solí a bílým pepřem.
Před podáváním ozdobte nasekanou hladkolistou petželkou, pažitkou nebo kolečky na másle orestovaného pórku.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.