Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Polévka Vichyssoise

4–6 porce
do 1 hodiny
Polévka Vichyssoise
Polévka Vichyssoise Autor: Michal Šajmir
Vichyssoise je krémová francouzská polévka z pórku, brambor, smetany a vývaru. Tradičně se podává zastudena, ale můžete ji servírovat i teplou.
Reklama
Reklama

Postup

  1. V hrnci rozehřejte máslo a olej a cibuli lehce osmahněte. Pak přidejte kolečka pórku a společně orestujte dosklovata. Cibule a pórek by neměly v žádném případě zhnědnout!
  2. Přidejte brambory, promíchejte a zalijte vývarem. Mírně osolte a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a provařte asi 45 minut, až budou brambory a pórek úplně měkké. Směs nechte prochladnout, pak rozmixujte tyčovým mixérem do hladkého krému a nechte dále chladnout. Když polévka dosáhne pokojové teploty, přimíchejte smetanu. Po úplném zchladnutí teprve dochuťte solí a bílým pepřem.
  3. Před podáváním ozdobte nasekanou hladkolistou petželkou, pažitkou nebo kolečky na másle orestovaného pórku.
Reklama

Polévka Vichyssoise  Foto:

Polévka Vichyssoise, foto Michal Šajmir, www.michalsajmir.com

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama