Suroviny
- olivový olej 1 lžíce
- cibule 1 ks
- mrkev 1 ks
- řapíkatý celer 1 řapík
- česnek 3 stroužky
- zázvor (čerstvý ) 3cm kousek
- koriandr (čerstvý ) 1/2 svazku
- římský kmín (mletý ) 1 lžička
- curry (středně ostré curry koření) 1 lžíce
- voda 800 ml
- rajčatová passata 500 ml
- cukr 1 lžíce
- červená čočka 200 g
- smetana (kokosová ) 160 ml
- limetková šťáva
- bílý jogurt (nebo zakysaná smetana k podávání)
- sůl
Postup přípravy
- Na oleji orestujte dosklovata cibuli nakrájenou nadrobno. Přidejte mrkev nakrájenou na tenká čtvrtkolečka a řapík celeru na drobné kostičky. Přihoďte nasekaný česnek, zázvor nadrobno nakrájený a najemno nasekané stonky z koriandru (lístky uschovejte k podávání).
- Po chvíli přisypte římský kmín a curry koření. Minutu restujte a poté zalijte horkou vodou a rajčatovou passatou. Dochuťte solí a přisypte lžíci cukru, červenou čočku a také přilijte kokosovou smetanu.
- Přiveďte k varu a na mírném ohni pod pokličkou vařte 25 minut, až bude čočka úplně měkká, až lehce rozvařená. Nakonec dochuťte limetovou šťávou.
- Při podávání dejte do polévky na talíři lžíci jogurtu nebo zakysané smetany a posypte lístky koriandru.
S Klárou v kuchyni: Čočková polévka s rajčaty, curry a kokosovou smetanou 2 Zdroj: Klára Michalová