Suroviny
- medvědí česnek 100 g
- zeleninový vývar 800 ml
- brambory 100 g
- smetana ke šlehání 100 ml
- žampiony 70 g
- šalotka 2 ks
- pažitka 10 g
- máslo 50 g
- olej 1 lžíce
- sůl
- bílý pepř (čerstvě namletý)
- zakysaná smetana (k servírování)
- chleba (k servírování)
Postup přípravy
- V kastrolu rozehřejte olej s máslem.
- Šalotky oloupejte a nakrájejte najemno. Přidejte je do rozpáleného tuku a zarestujte dosklovata. Brambory a žampiony oloupejte a nakrájejte na malé kostky. Přidejte do kastrolu se šalotkou a za občasného míchání vše restujte ještě zhruba 1 minutu.
- Přilijte vývar a zhruba třetinu medvědího česneku. Osolte, opepřete, zakryjte poklicí a vařte do změknutí brambor.
- Poté přilijte do kastrolu smetanu, přidejte pažitku a zbylý česnek. Polévku odstavte a v blenderu rozmixujte dohladka.
- Polévku podávejte s kopečkem zakysané smetany a na másle opečeným krajícem chleba.
Vyzkoušejte také smetanovou pórkovou polévku s bramborem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE