Suroviny
- máslo 100 g
- vejce 3 ks
- cukr krupice 60 g
- citron (chemicky neošetřený) 1 ks
- vanilka (pasta nebo vyškrábnutá dřeň z 1 vanilky) 1 lžička
- hladká mouka 120 g
- sůl 1 špetka
- máslo (na vymazání formiček)
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy
- Máslo rozehřejte a nechte zchladnout. Vejce s cukrem vyšlehejte do husté, nadýchané světlé pěny. Při vyšší rychlosti to trvá asi 8 minut. Přidejte strouhanou kůru z celého citronu, 3 lžičky citronové šťávy a vanilku a prošlehejte ještě na nižší stupeň dohladka.
- Mouku promíchejte s kypřicím práškem a solí a pomocí stěrky ji postupně zapracujte do nadýchané pěny.
- Polovinu těsta přidejte k rozpuštěnému máslu a stěrkou ho zlehka vmíchávejte, až vznikne hladká nadýchaná hmota. Zopakujte s druhou polovinou těsta. Zakryjte ho potravinářskou fólií a uložte do lednice na 40 minut.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Formičky na madlenky vymažte pečlivě máslem.
- Do středu každého důlku dejte 1 plnou lžíci těsta. Pečte 10 minut dozlatova. Upečené madlenky ihned vyklopte na mřížku na nechte je zcela vychladnout. Podle chuti poprašte moučkovým cukrem a podávejte.
PRIMA TIP: Formičky na madlenky mají typický tvar bretaňské mušle. Pokud si je nechcete kupovat kvůli jedinému pečení, naplňte těstem formičky na muffiny, piškoty nebo jiné drobné tvary ideálně ze silikonu.
Citronové madlenky Zdroj: Lžička cukru
Vyzkoušejte i další recepty na sušenky