Lžička cukru

Citronové madlenky podle Markéty z blogu Lžička cukru

Moje hodnocení
4x

Roztomilý název, drobný tvar připomínající mušli a francouzský původ činí z obyčejné sušenky výjimečný zákusek. Madlenky jsou nadýchané a zároveň kypré, čehož docílíte odležením piškotového (!) těsta. Pobyt v lednici mu prospívá, takže ho můžete vlít do typických forem klidně až druhý den a vyloupnout si madlenku akorát k svačině. A zaplaví vás pocit lahodného požitku, jak popisuje Marcel Proust v Hledání ztraceného času.

24 porcí
90 minut
francouzská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Máslo rozehřejte a nechte zchladnout. Vejce s cukrem vyšlehejte do husté, nadýchané světlé pěny. Při vyšší rychlosti to trvá asi 8 minut. Přidejte strouhanou kůru z celého citronu, 3 lžičky citronové šťávy a vanilku a prošlehejte ještě na nižší stupeň dohladka.
  2. Mouku promíchejte s kypřicím práškem a solí a pomocí stěrky ji postupně zapracujte do nadýchané pěny.
  3. Polovinu těsta přidejte k rozpuštěnému máslu a stěrkou ho zlehka vmíchávejte, až vznikne hladká nadýchaná hmota. Zopakujte s druhou polovinou těsta. Zakryjte ho potravinářskou fólií a uložte do lednice na 40 minut.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C. Formičky na madlenky vymažte pečlivě máslem.
  5. Do středu každého důlku dejte 1 plnou lžíci těsta. Pečte 10 minut dozlatova. Upečené madlenky ihned vyklopte na mřížku na nechte je zcela vychladnout. Podle chuti poprašte moučkovým cukrem a podávejte.
PRIMA TIP: Formičky na madlenky mají typický tvar bretaňské mušle. Pokud si je nechcete kupovat kvůli jedinému pečení, naplňte těstem formičky na muffiny, piškoty nebo jiné drobné tvary ideálně ze silikonu.

Vyzkoušejte i další recepty na sušenky

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Lžička cukru

Markéta Marešová Lžička cukru

Dětství s vůní koláčů přivedlo Markétu Marešovou k vlastnímu blogu Lžička cukru. Nejdříve pomáhala při pečení mamince a babičce, po odstěhování do Prahy se k troubě postavila sama a zjistila, že tak jednoduché to nebude. A tak se pustila do čtení, zkoušení a zapisování a následně i vymýšlení nových receptů a jejich focení. Postupem doby vznikl blog a z něho nakonec i stejnojmenná kuchařka, která přináší sladké recepty pro každé roční období. Při pohledu z okna a do spíže se tak můžete rychle rozhodnout, co si upečete. Podrobný popis s mnoha tipy a nádherné fotografie usnadní pečení i začátečníkům. Protože začátečník je ten, kdo ještě dostatečně dlouho nepeče.

Vydalo nakladatelství CPress.


Přečtěte si také

Recepty