Suroviny
- máslo 100 g
- vejce 3 ks
- cukr krupice 60 g
- citron (chemicky neošetřený) 1 ks
- vanilka (pasta nebo vyškrábnutá dřeň z 1 vanilky) 1 lžička
- hladká mouka 120 g
- sůl 1 špetka
- máslo (na vymazání formiček)
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy
- Máslo rozehřejte a nechte zchladnout. Vejce s cukrem vyšlehejte do husté, nadýchané světlé pěny. Při vyšší rychlosti to trvá asi 8 minut. Přidejte strouhanou kůru z celého citronu, 3 lžičky citronové šťávy a vanilku a prošlehejte ještě na nižší stupeň dohladka.
- Mouku promíchejte s kypřicím práškem a solí a pomocí stěrky ji postupně zapracujte do nadýchané pěny.
- Polovinu těsta přidejte k rozpuštěnému máslu a stěrkou ho zlehka vmíchávejte, až vznikne hladká nadýchaná hmota. Zopakujte s druhou polovinou těsta. Zakryjte ho potravinářskou fólií a uložte do lednice na 40 minut.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Formičky na madlenky vymažte pečlivě máslem.
- Do středu každého důlku dejte 1 plnou lžíci těsta. Pečte 10 minut dozlatova. Upečené madlenky ihned vyklopte na mřížku na nechte je zcela vychladnout. Podle chuti poprašte moučkovým cukrem a podávejte.
PRIMA TIP: Formičky na madlenky mají typický tvar bretaňské mušle. Pokud si je nechcete kupovat kvůli jedinému pečení, naplňte těstem formičky na muffiny, piškoty nebo jiné drobné tvary ideálně ze silikonu.
Vyzkoušejte i další recepty na sušenky