Citronové madlenky
Zdroj: Lžička cukru
Citronové madlenky
Zdroj:
Lžička cukru
Roztomilý název, drobný tvar připomínající mušli a francouzský původ činí z obyčejné sušenky výjimečný zákusek. Madlenky jsou nadýchané a zároveň kypré, čehož docílíte odležením piškotového (!) těsta. Pobyt v lednici mu prospívá, takže ho můžete vlít do typických forem klidně až druhý den a vyloupnout si madlenku akorát k svačině. A zaplaví vás pocit lahodného požitku, jak popisuje Marcel Proust v Hledání ztraceného času.
24 porcí
90 minut
francouzská
Postup přípravy
-
Máslo rozehřejte a nechte zchladnout. Vejce s cukrem vyšlehejte do husté, nadýchané světlé pěny. Při vyšší rychlosti to trvá asi 8 minut. Přidejte strouhanou kůru z celého citronu, 3 lžičky citronové šťávy a vanilku a prošlehejte ještě na nižší stupeň dohladka.
-
Mouku promíchejte s kypřicím práškem a solí a pomocí stěrky ji postupně zapracujte do nadýchané pěny.
-
Polovinu těsta přidejte k rozpuštěnému máslu a stěrkou ho zlehka vmíchávejte, až vznikne hladká nadýchaná hmota. Zopakujte s druhou polovinou těsta. Zakryjte ho potravinářskou fólií a uložte do lednice na 40 minut.
-
Troubu předehřejte na 180 °C. Formičky na madlenky vymažte pečlivě máslem.
-
Do středu každého důlku dejte 1 plnou lžíci těsta. Pečte 10 minut dozlatova. Upečené madlenky ihned vyklopte na mřížku na nechte je zcela vychladnout. Podle chuti poprašte moučkovým cukrem a podávejte.
PRIMA TIP: Formičky na madlenky mají typický tvar bretaňské mušle. Pokud si je nechcete kupovat kvůli jedinému pečení, naplňte těstem formičky na muffiny, piškoty nebo jiné drobné tvary ideálně ze silikonu.
Citronové madlenky
Zdroj: Lžička cukru
Citronové madlenky
Zdroj:
Lžička cukru
Vyzkoušejte i další recepty na sušenky