Pebernødder – kořeněné dánské sušenky
Zdroj: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody
Pebernødder – kořeněné dánské sušenky
Zdroj:
FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody
Tradičně se tyhle sušenky ochucené výraznou směsí koření s pepřem pečou skoro v každé dánské rodině hlavně o Vánocích. Někteří tvrdí, že je tento recept typicky skandinávský a že se na severu pekly už ve středověku, zatímco jiní se domnívají, že se do Skandinávie dostaly z Holandska a Německa.
1 porce
60 minut
skandinávská
Postup přípravy
-
Nejprve v malé misce smíchejte všechny druhy koření.
-
Ve větší nádobě utřete máslo s cukrem, dokud směs nebude světlounce žlutá a nadýchaná. Přisypte koření a sůl a prosetou mouku se sodou a kypřicím práškem. Nakonec přilijte smetanu a důkladně zapracujte. Hotové těsto zabalte do fólie a dejte na půl hodiny do chladničky.
-
Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C.
-
Z vychlazeného těsta odebírejte stejně velké kousky, vyválejte do kuličky a položte na plech s pečicím papírem (rozestupy mezi nimi nemusejí být moc velké – hotové sušenky budou mít zhruba tvar ořechu). Každá by měla vážit asi 5–6 g. Péct z celé dávky, která vydá přibližně na sto sušenek, se může zdát příliš, ale jsou malinké, a tak dobré, že vám garantuji, že budou hned pryč.
-
Pečte 8–10 minut dozlatova a po vychladnutí uložte do vzduchotěsné nádoby, aby zůstaly křupavé.
Pebernødder – kořeněné dánské sušenky
Zdroj: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody
Pebernødder – kořeněné dánské sušenky
Zdroj:
FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody