Brontë Aurellová

Pebernødder – kořeněné dánské sušenky

Moje hodnocení
4x

Tradičně se tyhle sušenky ochucené výraznou směsí koření s pepřem pečou skoro v každé dánské rodině hlavně o Vánocích. Někteří tvrdí, že je tento recept typicky skandinávský a že se na severu pekly už ve středověku, zatímco jiní se domnívají, že se do Skandinávie dostaly z Holandska a Německa.

1 porce
60 minut
skandinávská

Suroviny

Mix koření

  • mletý bílý pepř 1/2 lžičky
  • strouhaný muškátový oříšek 1/2 lžičky
  • mletá skořice 3 lžičky
  • mletý kardamom 1 lžička
  • mletý zázvor 1/2 lžičky
  • mletý hřebíček 1/2 lžičky

Postup přípravy

  1. Nejprve v malé misce smíchejte všechny druhy koření.
  2. Ve větší nádobě utřete máslo s cukrem, dokud směs nebude světlounce žlutá a nadýchaná. Přisypte koření a sůl a prosetou mouku se sodou a kypřicím práškem. Nakonec přilijte smetanu a důkladně zapracujte. Hotové těsto zabalte do fólie a dejte na půl hodiny do chladničky.
  3. Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C.
  4. Z vychlazeného těsta odebírejte stejně velké kousky, vyválejte do kuličky a položte na plech s pečicím papírem (rozestupy mezi nimi nemusejí být moc velké – hotové sušenky budou mít zhruba tvar ořechu). Každá by měla vážit asi 5–6 g. Péct z celé dávky, která vydá přibližně na sto sušenek, se může zdát příliš, ale jsou malinké, a tak dobré, že vám garantuji, že budou hned pryč.
  5. Pečte 8–10 minut dozlatova a po vychladnutí uložte do vzduchotěsné nádoby, aby zůstaly křupavé.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Brontë Aurellová


Přečtěte si také

Recepty