Suroviny
- máslo 200 g
- cukr krupice 200 g
- hladká mouka 425 g
- jedlá soda 1 lžička
- smetana ke šlehání 75 ml
- sůl 1 špetka
Mix koření
- bílý pepř (mletý) 1/2 lžičky
- muškátový oříšek (strouhaný ) 1/2 lžičky
- mletá skořice 3 lžičky
- kardamom (mletý ) 1 lžička
- mletý zázvor 1/2 lžičky
- hřebíček (mletý ) 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Nejprve v malé misce smíchejte všechny druhy koření.
- Ve větší nádobě utřete máslo s cukrem, dokud směs nebude světlounce žlutá a nadýchaná. Přisypte koření a sůl a prosetou mouku se sodou a kypřicím práškem. Nakonec přilijte smetanu a důkladně zapracujte. Hotové těsto zabalte do fólie a dejte na půl hodiny do chladničky.
- Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C.
- Z vychlazeného těsta odebírejte stejně velké kousky, vyválejte do kuličky a položte na plech s pečicím papírem (rozestupy mezi nimi nemusejí být moc velké – hotové sušenky budou mít zhruba tvar ořechu). Každá by měla vážit asi 5–6 g. Péct z celé dávky, která vydá přibližně na sto sušenek, se může zdát příliš, ale jsou malinké, a tak dobré, že vám garantuji, že budou hned pryč.
- Pečte 8–10 minut dozlatova a po vychladnutí uložte do vzduchotěsné nádoby, aby zůstaly křupavé.
Pebernødder – kořeněné dánské sušenky Zdroj: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody