Suroviny
- máslo (pokojové teploty, nakrájené na kostky) 125 g
- třtinový cukr 220 g
- vanilková esence (nebo extrakt) 1 lžička
- vejce (pokojové teploty) 2 ks
- hladká mouka 300 g
- čokoláda (kvalitní tmavá nebo mléčná , nasekaná nebo formou peciček) 200 g
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C nebo 160 °C v případě použití funkce horký vzduch. Vyložte dva velké plechy pečicím papírem.
- Pomocí elektrického ručního šlehače nebo kuchyňského robota vyšlehejte máslo, cukr a vanilkovou esenci nebo extrakt do světlé krémovité konzistence. Postupně přidejte jedno po druhém vejce, každé důkladně zašlehejte. Prosejte společně mouku a prášek do pečiva a přidejte je do těsta na sušenky, vmíchejte pomocí velké kovové lžíce nebo stěrky. Zapracujte kousky čokolády.
- Nabírejte polévkové lžíce těsta a válejte z nich kuličky, které pokládejte 5 cm od sebe na plech. Každou kuličku zploštěte, aby měla průměr asi 5 cm.
- Pečte v předehřáté troubě 20 minut, v polovině pečení plechy prohoďte. Sušenky by měly být zlatavé a propečené. Nechte je na plechách, dokud zcela nevychladnou (zhruba 30 minut).
PRIMA TIP: Ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě vydrží tyto sušenky až 1 týden.