Suroviny
- hladká mouka 340 g
- vanilkový pudink 3 sáčky
- moučkový cukr 120 g
- vanilková esence pár kapek
- máslo (změklé ) 340 g
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Mouku prosejte do mísy, přidejte pudink, cukr, špetku soli a vanilku. Rozkrájejte navrch máslo a vypracujte hladké těsto.
- Odkrajujte z něj lžící kousky (zhruba o váze 12 g), vytvarujte z nich kuličky a skládejte je v rozestupech na plech vyložený pečicím papírem.
- Troubu předehřejte na 160 °C. Kuličky rozválejte válečkem nebo rozmáčkněte sklenicí a ozdobte je podle libosti – ozdobným válečkem, razítkem, hroty vidličky…
- Sušenky pečte v předehřáté troubě 15–18 minut, až lehce zrůžoví.
PRIMA TIP: Místo vanilkové esence můžete použít dřeň vyškrábnutou z vanilkové tobolky, ale v těstě zůstanou hnědé tečky. Stejného efektu docílíte i rozmixováním malého kousku prázdné vanilkové tobolky. Sušenky skladujte v uzavřené nádobě, aby nezvlhly.
Křehké máslové sušenky s vanilkou podle Petry Burianové Zdroj: Cesta z těsta
Vyzkoušejte také recept na americké cookies s čokoládou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE