Petra Burianová

Křehké máslové sušenky s vanilkou podle Petry Burianové

Moje hodnocení
12x

Nejjednodušší sušenky, které zvládnou upéct i děti, pokud už rozeznají čísla. A pokud ne, suroviny jim odvažte do mísy a nechte je uplácat těsto a pak z něj vyválet kuličky a zdobit je. Teď nastává ideální příležitost pro embosovaný váleček se vzorem, razítka na sušenky nebo klidně i ta obyčejná na inkoust, jen je předem dobře umyjte. Stejnou zábavu jako při pečení si užijete i při svačině, tyhle sušenky se totiž přímo rozpouštějí na jazyku. Můžete je jíst samotné nebo slepit domácí zavařeninou, čokoládovou pomazánkou či ovocným krémem.

1 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Mouku prosejte do mísy, přidejte pudink, cukr, špetku soli a vanilku. Rozkrájejte navrch máslo a vypracujte hladké těsto.
  2. Odkrajujte z něj lžící kousky (zhruba o váze 12 g), vytvarujte z nich kuličky a skládejte je v rozestupech na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Troubu předehřejte na 160 °C. Kuličky rozválejte válečkem nebo rozmáčkněte sklenicí a ozdobte je podle libosti – ozdobným válečkem, razítkem, hroty vidličky…
  4. Sušenky pečte v předehřáté troubě 15–18 minut, až lehce zrůžoví.

PRIMA TIP: Místo vanilkové esence můžete použít dřeň vyškrábnutou z vanilkové tobolky, ale v těstě zůstanou hnědé tečky. Stejného efektu docílíte i rozmixováním malého kousku prázdné vanilkové tobolky. Sušenky skladujte v uzavřené nádobě, aby nezvlhly.

Vyzkoušejte také recept na americké cookies s čokoládou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Petra Burianová

CPress Petra Burianová

Vítězka soutěže Peče celé Česko připravila svou kuchařku jako sladkého průvodce po českých tradicích. V nich se zrcadlí sezonnost i lokální suroviny, z kterých autorka při svém pečení nejraději vychází. Osvědčené rodinné recepty prověřily mlsné jazýčky jejích pěti dětí, které vychovává s manželem na statku na Vysočině. Zde se také věnuje mnoha lidovým řemeslům, které i učí. Představuje je i v jednotlivých kapitolách, které kopírují střídání ročních období.

Vydalo Nakladatelství CPress.


Přečtěte si také

Recepty