Suroviny
- vejce 2 ks
- cukr krystal 100 g
- rozpuštěné máslo 100 g
- šťáva z poloviny pomeranče
- hladká mouka 100 g
- prášek do pečiva 1 lžička
- hořká čokoláda 100 g
- kůra z poloviny pomeranče, najemno a usušená
- máslo a mouka (vymazání a vysypání formiček)
Pokud nemáte formu na madlenky, ale používáte formičky na pracny, je třeba zajistit, aby formičky byly v rovině, jinak se těsto při pečení vylije. Můžete je vypodložit nízkou zapékací miskou. Na sušenou pomerančovou kůru stačí den předem najemno nastrouhat kůru z pomeranče a nechat ji na pečicím papíru na topení přes noc vysušit.
Postup přípravy
- V míse ušlehejte vejce spolu s cukrem do pěny.
- Do vaječné směsi zašlehejte pomerančovou šťávu, mouku a prášek do pečiva. Vznikne polotekuté těsto.
- Formičky vymažte rozpuštěným máslem, vysypte moukou a potom asi do poloviny jejich výšky rozdělte těsto (je to cca jedna lžíce těsta na formičku).
- Troubu předehřejte na 200 °C a plech s naplněnými formičkami v něm pečte dozlatova asi 12–15 minut.
- Formičky nechte úplně vychladnout a potom z nich madlenky vyloupněte.
- Na obalení si rozpusťte ve vodní lázni čokoládu, do které namočte vršek každé madlenky.
- Než čokoláda zaschne, posypte ji trochou sušené pomerančové kůry.