Suroviny
- hladká mouka 250 g
- jedlá soda 1/2 lžičky
- máslo 150 g
- cukr krupice 150 g
- vejce (velikost L) 1 ks
- vanilkový extrakt 1 lžička
Na obalení:
- cukr krupice 2 lžíce
- mletá skořice 1 lžíce
Množství uvedené v receptu vystačí na cca 30 sušenek.
Postup přípravy:
- V míse utřete změklé máslo s cukrem (nešlehejte do pěny).
- Poté přidejte vanilkový extrakt s vejcem a utřete dohladka.
- Do jiné mísy prosejte hladkou mouku s jedlou sodou a kypřicím práškem a dobře promíchejte.
- Poté sypké suroviny zapracujte do utřeného másla. Vznikne poměrně pevné těsto, které zabalte do potravinářské fólie a nechte minimálně 30 minut odpočinout v chladničce.
- Mezitím předehřejte pečicí troubu na 170 °C. V misce smíchejte zbylý cukr s mletou skořicí.
- Z odpočinutého těsta postupně odebírejte kousky velikosti zhruba menšího vlašského ořechu, které vyválejte do kuličky a obalte ve skořicovém cukru.
- Kuličky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem v dostatečných rozestupech.
- Pečte v předehřáté troubě do jemně zlaté barvy (zhruba 10 minut). Sušenky se roztečou a jejich střed by měl zůstat měkký a vláčný. Okraje by naopak měly být krásně křupavé.