Asijská kuchařka od Šona

Bún bò Nam Bô podle Šona – vietnamské hovězí s rýžovými nudlemi s tajným trikem na křehké masíčko

Moje hodnocení
4x

Pokud máte rádi asijskou, a především vietnamskou kuchyni, možná už jste narazili na Šona a jeho kanál Šonoviny.tv, kde představuje recepty na jídla, která jsme si oblíbili v asijských bistrech. Poradí se surovinami, ukáže přesný postup, ale bez zbytečných složitostí a postará se o to, že si pochutnáte. Důkazem, že to dělá skvěle, je už několikrát vyprodané vydání jeho kuchařky. O své umění se letos podělí i s návštěvníky Elimon FRESH festivalů.

2 porce
45 minut
vietnamská

Maso a marináda

Příloha

  • rýžové nudle (Bún) 250 g
  • ledový salát 1/4 hlávky
  • mrkev 1 ks
  • koriandr (případně i další asijské bylinky, jako je máta, perila nebo thajská bazalka)
  • červená chilli paprička (podle chuti, nemusí být)
  • pražené nesolené arašídy 1 hrst
  • mungo klíčky 1 hrst
  • smažená cibulka (podle chuti)

Zálivka

Šon představí své recepty z vietnamské kuchyně na hlavním pódiu na Elimon FRESH festivalu ještě v Pardubicích 21.-22. 6. 2025.

Postup přípravy

  1. Nakrájejte hovězí kýtu ostrým nožem proti směru svalových vláken na co nejtenčí plátky. Smíchejte maso se směsí na křehké masíčko, přidejte vodu a pečlivě promíchejte. Nechte odležet několik hodin, ideálně přes noc.
  2. Nakrájejte citronovou trávu na velejemno, cibuli a česnek nasekejte nadrobno.
  3. Přidejte veškerou citronovou trávu a polovinu cibule a česneku k masu. Smíchejte s cukrem, sezamovým olejem, rybí a ústřicovou omáčkou. Důkladně promíchejte a nechte marinovat 20 minut při pokojové teplotě, nebo přes noc v lednici.
  4. Vložte rýžové nudle do hrnce s lehce osolenou studenou vodou, přiveďte k varu a na mírném plameni vařte do změknutí (cca 20 minut). Sceďte a propláchněte teplou vodou.
  5. Nakrájejte ledový salát a mrkev na tenké proužky. Koriandr rozeberte na lístečky. Arašídy rozdrťte v hmoždíři nebo v pevném sáčku.
  6. Připravte zálivku. V malém kastrůlku rozmíchejte rýžový ocet, rybí omáčku, cukr, sůl a vodu. Zahřívejte, dokud se vše nerozpustí. Do teplé zálivky přidejte polovinu zbývajícího česneku a případně i nakrájenou chilli papričku.
  7. Na pánvi rozehřejte lžíci rostlinného oleje, přidejte zbytek cibule a česneku, krátce orestujte, dokud se nerozvoní. Přidejte namarinované maso a za stálého míchání zprudka opečte. Restujte krátce, aby maso zůstalo šťavnaté.
  8. Do servírovací misky dejte uvařené nudle, přidejte ledový salát, mrkev, mungo klíčky, koriandr a další bylinky podle chuti. Navrch dejte maso, posypte praženými arašídy a smaženou cibulkou a vše bohatě zalijte teplou zálivkou.

Podívejte se na video, kde vám Šon ukáže, jak používat směs na křehké masíčko a jaký je rozdíl, když ho nepoužijete :).

Asijská kuchyně není věda, ale zábava

Pravdou je, že asijská kuchyně se od naší středoevropské liší zcela zásadně. A mnoho lidí z ní má kvůli odlišnostem surovin i technik vaření zbytečný respekt. Přesto jsme si v posledních letech především vietnamskou kuchyni oblíbili. Šon se svou rodinou provozuje restauraci v Hradci Králové a k tomu i e-shop s asijskými surovinami. Jako marketingový nástroj k propagaci zvolil natáčení videoreceptů na kanálu Šonoviny.tv na YouTube. A ty se velmi rychle staly fenoménem a počet sledujících začal skokově narůstat. Zkrátka, když koukáte na Šona, jak vaří, najednou vám to nepřijde tak složité. A když nějaký ten recept vyzkoušíte, rychle zjistíte, že opravdu funguje.

  • Máš v sobě vztah k vaření a gastronomii zakořeněný od dětství, nebo to přišlo až postupem času?

Vztah k vaření mám odmalička. Už jako malý kluk jsem chodil s babičkou na trh vybírat čerstvé suroviny – žádné velké plány, prostě jsme vařili z toho, co bylo zrovna k mání. A to mě hrozně bavilo. Moje úplně první jídla ale nebyla pro lidi – vařil jsem pro naše psy a kočky. Bylo mi asi pět a bral jsem to strašně vážně. Babička mě v tom podporovala, takže jsem se už tehdy naučil, že jídlo může být projev péče a radosti, a ten pocit mi zůstal dodnes.

  • Co tě ve vaření a vytváření receptů nejvíce inspiruje?

Nejvíc mě na tom baví, když vidím, že moje recepty opravdu fungují. Když mi někdo pošle fotku jídla a napíše, že to zvládl podle postupu, i když třeba moc nevaří – to je pro mě největší odměna a motivace pokračovat.

  • Bez čeho by ses v kuchyni neobešel?

V kuchyni bych se rozhodně neobešel bez dobré nálady a lásky k jídlu. Jsou to nejdůležitější ingredience k chutnému pokrmu. Jsem si naprosto jistý, že když přidáte tyto složky, tak ten pokrm nikdy nezklame. Ale pokud by to měla být nějaká surovina z asijské kuchyně, bude to rybí omáčka :).

Inspirujte se i dalšími recepty od Šona z jeho kuchařky

Vyzkoušejte také Bún chả podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Bún chả – grilovaný vietnamský bůček

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Asijská kuchařka od Šona

Šon Chung Asijská kuchařka od Šona

Podle podtitulku Recepty z bister i kuchyní je okamžitě jasný autorův záměr – představit ta nejpopulárnější jídla z asijských podniků tak, abyste si je mohli snadno připravit i doma. Protagonista populárního YouTube kanálu Šonoviny TV totiž umí skvěle předat tajné triky, díky nimž už nebudou profi kung pao, pho bo nebo jarní závitky s autentickou chutí žádnou záhadou.

Vydalo nakladatelství Albatros.


Přečtěte si také

Recepty