Maso a marináda
- hovězí kýta 300 g
- Směs na křehké masíčko 25 g
- voda 78 ml
- citronová tráva 1 stonek
- cibule 1/2 ks
- česnek 3 stroužky
- cukr 1 špetka
- sezamový olej 1 lžíce
- rybí omáčka 1 lžíce
- ústřicová omáčka 1 lžíce
- rostlinný olej 1 lžíce
Příloha
- rýžové nudle (Bún) 250 g
- ledový salát 1/4 hlávky
- mrkev 1 ks
- koriandr (případně i další asijské bylinky, jako je máta, perila nebo thajská bazalka)
- červená chilli paprička (podle chuti, nemusí být)
- pražené nesolené arašídy 1 hrst
- mungo klíčky 1 hrst
- smažená cibulka (podle chuti)
Zálivka
- rýžový ocet (hnědý) 1 lžička
- rybí omáčka 2 lžičky
- cukr 1 lžíce
- sůl 1 špetka
- voda 50 ml
Šon představí své recepty z vietnamské kuchyně na hlavním pódiu na Elimon FRESH festivalu ještě v Pardubicích 21.-22. 6. 2025.

Postup přípravy
- Nakrájejte hovězí kýtu ostrým nožem proti směru svalových vláken na co nejtenčí plátky. Smíchejte maso se směsí na křehké masíčko, přidejte vodu a pečlivě promíchejte. Nechte odležet několik hodin, ideálně přes noc.
- Nakrájejte citronovou trávu na velejemno, cibuli a česnek nasekejte nadrobno.
- Přidejte veškerou citronovou trávu a polovinu cibule a česneku k masu. Smíchejte s cukrem, sezamovým olejem, rybí a ústřicovou omáčkou. Důkladně promíchejte a nechte marinovat 20 minut při pokojové teplotě, nebo přes noc v lednici.
- Vložte rýžové nudle do hrnce s lehce osolenou studenou vodou, přiveďte k varu a na mírném plameni vařte do změknutí (cca 20 minut). Sceďte a propláchněte teplou vodou.
- Nakrájejte ledový salát a mrkev na tenké proužky. Koriandr rozeberte na lístečky. Arašídy rozdrťte v hmoždíři nebo v pevném sáčku.
- Připravte zálivku. V malém kastrůlku rozmíchejte rýžový ocet, rybí omáčku, cukr, sůl a vodu. Zahřívejte, dokud se vše nerozpustí. Do teplé zálivky přidejte polovinu zbývajícího česneku a případně i nakrájenou chilli papričku.
- Na pánvi rozehřejte lžíci rostlinného oleje, přidejte zbytek cibule a česneku, krátce orestujte, dokud se nerozvoní. Přidejte namarinované maso a za stálého míchání zprudka opečte. Restujte krátce, aby maso zůstalo šťavnaté.
- Do servírovací misky dejte uvařené nudle, přidejte ledový salát, mrkev, mungo klíčky, koriandr a další bylinky podle chuti. Navrch dejte maso, posypte praženými arašídy a smaženou cibulkou a vše bohatě zalijte teplou zálivkou.
Podívejte se na video, kde vám Šon ukáže, jak používat směs na křehké masíčko a jaký je rozdíl, když ho nepoužijete :).
Asijská kuchyně není věda, ale zábava
Pravdou je, že asijská kuchyně se od naší středoevropské liší zcela zásadně. A mnoho lidí z ní má kvůli odlišnostem surovin i technik vaření zbytečný respekt. Přesto jsme si v posledních letech především vietnamskou kuchyni oblíbili. Šon se svou rodinou provozuje restauraci v Hradci Králové a k tomu i e-shop s asijskými surovinami. Jako marketingový nástroj k propagaci zvolil natáčení videoreceptů na kanálu Šonoviny.tv na YouTube. A ty se velmi rychle staly fenoménem a počet sledujících začal skokově narůstat. Zkrátka, když koukáte na Šona, jak vaří, najednou vám to nepřijde tak složité. A když nějaký ten recept vyzkoušíte, rychle zjistíte, že opravdu funguje.
- Máš v sobě vztah k vaření a gastronomii zakořeněný od dětství, nebo to přišlo až postupem času?
Vztah k vaření mám odmalička. Už jako malý kluk jsem chodil s babičkou na trh vybírat čerstvé suroviny – žádné velké plány, prostě jsme vařili z toho, co bylo zrovna k mání. A to mě hrozně bavilo. Moje úplně první jídla ale nebyla pro lidi – vařil jsem pro naše psy a kočky. Bylo mi asi pět a bral jsem to strašně vážně. Babička mě v tom podporovala, takže jsem se už tehdy naučil, že jídlo může být projev péče a radosti, a ten pocit mi zůstal dodnes.
- Co tě ve vaření a vytváření receptů nejvíce inspiruje?
Nejvíc mě na tom baví, když vidím, že moje recepty opravdu fungují. Když mi někdo pošle fotku jídla a napíše, že to zvládl podle postupu, i když třeba moc nevaří – to je pro mě největší odměna a motivace pokračovat.
- Bez čeho by ses v kuchyni neobešel?
V kuchyni bych se rozhodně neobešel bez dobré nálady a lásky k jídlu. Jsou to nejdůležitější ingredience k chutnému pokrmu. Jsem si naprosto jistý, že když přidáte tyto složky, tak ten pokrm nikdy nezklame. Ale pokud by to měla být nějaká surovina z asijské kuchyně, bude to rybí omáčka :).
Inspirujte se i dalšími recepty od Šona z jeho kuchařky
Vyzkoušejte také Bún chả podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Bún chả – grilovaný vietnamský bůček