Těsto:
- plnotučné mléko (vlažné) 200 ml
- droždí (čerstvé) 20 g
- hladká mouka 350 g
- polohrubá mouka 150 g
- cukr krupice 70 g
- sůl 1 špetka
- máslo (změklé) 70 g
- žloutek 1 ks
Růžičky z jablek a rybízu:
- jablka (velká) 2 ks
- citron 1 ks
- červený rybíz (mražený) cca 15 kuliček
- mouka (na podsypání)
- mletá skořice
- vejce (+ 1 lžíce mléka = na potření) 1 ks
Postup přípravy:
Ve vlažném mléce rozmíchejte rozdrobené droždí a nechte ho asi 10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Mezitím do velké mísy prosejte hladkou a polohrubou mouku. Přidejte cukr, sůl a máslo, které prsty zapracujte do mouky.
Jakmile se na hladině mléka začne tvořit pěna, přilijte směs spolu se žloutkem k mouce a vypracujte hladké a vláčné těsto. Pokud je těsto suché, přilijte lžíci mléka, pokud je lepivé, zapracujte trochu hladké mouky. Těsto dejte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (cca 60–90 minut).
Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu posypanou moukou a rozdělte na porce o váze asi 55 g, ze kterých vyválejte kuličky. Kuličky zakryjte utěrkou a nechte 10 minut odpočinout. Každou kuličku rozválejte na tenkou placku, poprašte mletou skořicí a srolujte.
Ruličky poté vyválejte do válečků o délce zhruba 30 cm. Každý váleček zahněte do tvaru písmene U, vytvořte očko a konce smotejte. Briošky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
Jablka omyjte, rozpulte, zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Plátky jablek ihned přendejte do misky s vodou a vymačkanou citronovou šťávou a nechte asi 5 minut odležet. Poté dejte misku i s jablky na 3 minuty do mikrovlnné trouby, aby jablka změkla. Sceďte a osušte na papírových utěrkách.
Z plátků jablek tvořte růže, které vkládejte do otvorů v brioškách. Do středu každé růže vložte jednu kuličku rybízu. Briošky zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě zhruba 30 minut. Vykynuté briošky potřete vajíčkem prošlehaným s mlékem a pečte ve vyhřáté troubě při 170 °C dozlatova asi 15–20 minut.
Máte doma hodně jablek? Připravte si přesnídávku podle našeho videoreceptu!
Kompletní recept najdete ZDE: Jablečná přesnídávka