Suroviny
- plnotučné mléko (vlažné) 125 ml
- droždí (čerstvé) 15 g
- hladká mouka 250 g
- krupicový cukr 50 g
- sůl 1 špetka
- máslo (změklé) 60 g
- žloutek 2 ks
- vanilkový extrakt 1 lžička
Náplň:
- tučný tvaroh (v kostce) 250 g
- vejce 1 ks
- moučkový cukr 80 g
- rum 1 lžíce
Drobenka:
- polohrubá mouka 50 g
- máslo (změklé) 25 g
- krupicový cukr 25 g
Na dokončení:
- vejce (prošlehané) 1 ks
- jahodový džem
Postup přípravy:
- Ve vlažném mléce rozmíchejte čerstvé droždí a nechte zhruba 10 minut odpočinout. Prosátou mouku smíchejte s cukrem, solí a máslem. Přidejte žloutky, extrakt a droždí.
- Vypracujte těsto, zakryjte fólií a nechte kynout 90 minut. Poté si připravte náplň. Tvaroh smíchejte se žloutkem, cukrem a rumem. Poté vmíchejte vyšlehaný bílek.
- Drobenku připravte smícháním mouky, cukru a másla. Vykynuté těsto rozdělte na kousky, vyválejte kuličky a rozložte je na plechy vyložené pečicím papírem.
- Pomocí skleničky kuličky rozmáčkněte, okraje koláčů potřete vejcem, naplňte tvarohem, jahodovým džemem a posypte drobenkou. Pečte při 180 °C asi 30 minut.
PRIMA TIP: V sezóně můžete do středu každého koláče přidat i pár plátků čerstvých jahod – dodají svěžest a krásný vzhled. Jen pozor na množství – můžete je kombinovat s džemem, ne ho jahodami zcela nahrazovat, a volit spíš menší množství, aby těsto nezvlhlo příliš při pečení.
Máte rádi dezerty s jahodami a malinami? Pusťte si tento videorecept na oblíbenou italskou klasiku
Kompletní recept najdete ZDE: Panna cotta
Nebo zkuste další sladké dobroty jako od babičky: