Suroviny
- kvasnice 15 g
- voda 240 ml
- plnotučné mléko 240 ml
- olivový olej 2 lžíce (16 ml)
- hladká mouka 620 g
- sůl 2 lžičky (8 g)
- mák (nebo jiná semínka na obalení) 60 g
Postup přípravy
- Do velké mísy rozdrobte kvasnice. V hrnci smíchejte vodu s mlékem a ohřejte, aby byla tekutina vlažná. Přelijte ji přes kvasnice a rozmíchejte.
- Přidejte olej, mouku, sůl a vařečkou umíchejte řidší těsto. Nemusíte ho nijak hníst, opravdu stačí jen zamíchat, aby se všechno propojilo. Mísu překryjte utěrkou, nechte 15 minut odstát a následně ještě jednou rychle promíchejte.
- Pomocí potravinářské fólie mísu důkladně zakryjte, aby těsto neosychalo, a vložte ji do lednice, kde by těsto mělo alespoň 12 hodin zrát.
- Ve chvíli, kdy se chystáte péct, předehřejte troubu na 215 °C. Dva plechy na pečení vyložte papírem. Mák nasypte do misky.
- Těsto vyklopte na pořádně pomoučenou pracovní plochu a pomocí nože nebo cukrářské karty ho rozkrájejte na 12 kousků. Každý kousek těsta vložte do misky s mákem a lehce přitlačte, aby se mák na těsto přilepil.
- Skládejte na plechy, na každý 6 kousků. Plechy pečte po jednom. Aby housky při pečení co nejvíc vyběhly, vhoďte na dno trouby 3 kostky ledu. Ty vytvoří páru, která houskám pomůže, aby se nafoukly.
- Pečte asi 15 minut, aby byly housky zlatavé. Před ochutnáním je nechte trochu zchladnout a servírujte je s vaší oblíbenou přílohou.
Zkuste upéct také klasické housky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Domácí křupavé housky