Těsto
- hladká mouka (pšeničná) 340 g
- plnotučné mléko (vlažné ) 275 ml
- cukr krupice 70 g
- máslo (rozpuštěné ) 80 g
- vejce 1 ks
- žloutek 1 ks
- droždí (čerstvé ) 15 g
- meruňky 8 ks
- sůl špetka
Drobenka
- máslo (studené ) 1 lžíce
- hrubá mouka 1 vrchovatá lžíce
- cukr krupice 1 vrchovatá lžíce
Postup přípravy
- Všechny ingredience z lednice musí mít pokojovou teplotu!
- Nejprve zaktivujte droždí – rozdrobte jej do misky a posypte trochou cukru. Droždí by se mělo rozpustit.
- Do mísy od robota nyní prosejte mouku, přidejte mléko, cukr, sůl, vejce a žloutek a zaktivované droždí.
- Zvolte nástavec typu hák a nechte robota zpracovat těsto. Bude trochu tekutější, ale vůbec se toho nelekejte.
- Těsto přendejte do uzavíratelné plastové mísy na kynutí a nechte ho 1 hodinu kynout.
- Meruňky omyjte, rozpulte a vyjměte pecky.
- Ze studeného másla, hrubé mouky a cukru zpracujte rukama drobenku.
- Troubu rozehřejte na 210 °C s horkovzduchem.
- Keramickou formu na koláč vymažte máslem a vysypte hladkou moukou.
- Nyní do formy nalijte těsto. Na těsto vyskládejte meruňky a nakonec posypte drobenkou.
- Koláč dejte nyní do vyhřáté trouby a pečte 20 minut.
- Po upečení nechte cca 1 hodinu chladnout. Poté servírujte.
Kynutý meruňkový koláč s drobenkou jako od babičky 2 Zdroj: Milluji