Kynutý meruňkový koláč s drobenkou jako od babičky

Moje hodnocení
3x

Meruňkové hody mohou pokračovat! Pokud jste letos ještě neupekli pořádný drobenkový koláč, můžete to teď změnit. Zkuste tento klasický kynutý, tradiční jako od babičky. Už se vám sbíhají sliny? Nedivíme se!

1 porce
120 minut
česká

Těsto

  • hladká pšeničná mouka 340 g
  • vlažné plnotučné mléko 275 ml
  • cukr krupice (krupicový cukr) 70 g
  • máslo (rozpuštěné máslo) 80 g
  • sůl (špetka soli)
  • vejce 1 ks
  • žloutek 1 ks
  • droždí (čerstvé droždí) 15 g
  • meruňky 8 ks

Drobenka

Postup přípravy

  1. Všechny ingredience z lednice musí mít pokojovou teplotu!
  2. Nejprve zaktivujte droždí – rozdrobte jej do misky a posypte trochou cukru. Droždí by se mělo rozpustit.
  3. Do mísy od robota nyní prosejte mouku, přidejte mléko, cukr, sůl, vejce a žloutek a zaktivované droždí.
  4. Zvolte nástavec typu hák a nechte robota zpracovat těsto. Bude trochu tekutější, ale vůbec se toho nelekejte.
  5. Těsto přendejte do uzavíratelné plastové mísy na kynutí a nechte ho 1 hodinu kynout.
  6. Meruňky omyjte, rozpulte a vyjměte pecky.
  7. Ze studeného másla, hrubé mouky a cukru zpracujte rukama drobenku.
  8. Troubu rozehřejte na 210 °C s horkovzduchem.
  9. Keramickou formu na koláč vymažte máslem a vysypte hladkou moukou.
  10. Nyní do formy nalijte těsto. Na těsto vyskládejte meruňky a nakonec posypte drobenkou.
  11. Koláč dejte nyní do vyhřáté trouby a pečte 20 minut.
  12. Po upečení nechte cca 1 hodinu chladnout. Poté servírujte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Milluji


Přečtěte si také

Recepty