Suroviny
- hladká mouka 500 g
- droždí 21 g (1/2 kostky)
- cukr krupice 70 g
- plnotučné mléko (studené) 200 g
- vejce 2 ks
- sůl 1 velká špetka
- máslo 80 g
Náplň
- máslo (změklé) 80 g
- cukr krupice 60 g
- mletá skořice 5 g
Připravte kynuté skořicové šneky podle návodného videoreceptu s Těhotným kuchařem
Postup přípravy
- Na těsto si porychtuj hladkou mouku, cukr, sůl, droždí, mlíko, vajíčko a máslo.
- Na náplň změklý máslo, cukr a skořici. Nejdřív si umatlej náplň. Ke změklýmu máslu přidáš cukr, skořici a patláma, patláma, paprďála, žbrďuch.
- Na těsto hladká mouka, sůl, cukr a mišung. V mlíce si rozmíchej droždí a přilej to k suchým ingrediencím. Přidej 1 vejce ze slepice a zapni robota.
- Po takových 5 minutách tam nadvakrát přihodíš to máslo. Hotový těsto budeš mít za takových 8-10 minut. Vyklop si ho na vál a trošku ho ještě prohňácej. Vůbec nevím, proč jsem si na krájení těsta bral to pojebaný kolečko, vůbec to s ním nešlo.
- Těsto rozdělíš na 2 poloviny a válečkem se to snažíš rozválet na obdélník přibližně 32 x 25 cm. Ty obdélníky mi moc nejdou. Není na to, ženský, nějaký fígl?
- Tu placku si pak potřeš připravenou náplní. To znamená, že ji máš furt na lince, aby ti neztuhla.
- A pak to celý sroluješ, jak koberec v obýváku, když ho jdeš vyklepat. Spojem si to polož dolů, nejdříve to rozpul a pak rozčtvrť. A z každý tý čtvrtiny potom ukrojíš přibližně 3 stejný šneci.
- Vysázej to na plech s pečicím papírem, celkem 4 řádky po 6 kouscích. Přetáhni to potravinářskou fólií a dej přes noc kynout do lednice. Druhý den to odkryj a nech půl hodiny temperovat.
- Nezapomeň to potřít rozšlehaným vajíčkem, jako se to stalo mně. Do trouby na 200-210 °C na 15-20 minut dozlatova. Do tý trouby to logicky ráno dává ten, kdo první vstává. Ta vůně pak z postele vytáhne všechny ostatní.

Vyzkoušejte také klasické české kynuté buchty podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kynuté buchty makové a tvarohové