Suroviny
- žloutek (větší ) 4 ks
- brambory (středně velké, oloupané a nahrubo nastrouhané) 4 ks
- cibule (nadrobno nasekaná) 1 ks
- mangold (velký list, nadrobno nasekaný) 1 ks
- hladkolistá petržel (nasekaná) 2 lžíce
- hladká mouka 120 g
- muškátový oříšek (nastrouhaný ) 1 špetka
- rostlinný olej (na smažení)
- crème fraîche (k podávání)
- citronová kůra z 1 citronu
- bylinky (nasekané čerstvé – petržel, máta nebo kopr) 1 malá hrst
- chilli (jemně mleté ) 1 špetka
- mořská sůl (jemná )
- čerstvě namletý pepř (černý )
Článek
16 receptů na placky a placičky
Proč máme tak rádi jídla, která se servírují v podobě placek či placiček? Je v tom jistě vzpomínka na dětství – pizza, lívance, bramboráky či karbanátky jsou oblíbená...
Postup přípravy
- Ve velké míse ušlehejte vaječné žloutky. Nastrouhané brambory dejte do čisté kuchyňské utěrky a vymačkejte z nich přebytečnou vodu. Dřevěnou vařečkou smíchejte brambory, cibuli, mangold, petržel, mouku a muškátový oříšek. Osolte a opepřete.
- Do velké vyšší pánve nalijte olej, aby byla hladina cca 3 cm ode dna, a na vysokém plamenu jej rozehřejte. Teplotu oleje vyzkoušejte tak, že do něj hodíte malý kousíček těsta. Pokud těsto během několika vteřin zezlátne, můžete smažit.
- Mezitím z bramborové směsi vytvarujte malé kulaté placičky o průměru cca 9 cm. Měli byste jich být schopni udělat zhruba 10. Smažte je v rozpáleném oleji cca 2 minuty po každé straně dozlatohněda. Nechte na papírových utěrkách okapat.
- Každou placku před podáváním doplňte trochou crème fraîche a posypte chilli, citronovou kůrou a čerstvými bylinkami. Podávejte teplé.