Suroviny
- brambory (vetší) 6 ks
- mrkev 3 ks
- cibule 2 ks
- česnek 4 stroužky
- anglická slanina 100 g
- mletý kmín 1 lžička
- bylinky (čerstvé, nasekané) 2 lžíce
- vejce 3 ks
- polohrubá mouka 4 lžíce a další dle potřeby
- sůl 1 lžička
- pepř (čerstvě mletý)
- rostlinný olej (na smažení)
Nemyslím, že by byly nějak extra speciální, ale jsou jednoduché a nabízejí spoustu možností, jak je obměnit. Základem jsou samozřejmě brambory, ale klidně k nim nastrouhám i jinou zeleninu, která je doma v zásobě. Hodí se třeba celer, batáty, mrkev, dýně, cuketa nebo třeba květák. Jestli se nebojíte barev, zkuste přidat červenou řepu. Pokud mám, používám čerstvé bylinky, na jaře nasekám do těsta medvědí česnek, přes léto libeček, majoránku, oregano, celerovou nať nebo hladkolistou petrželku, zkrátka, co je zrovna po ruce.
Netrapte se s ruční prací, v tomto případě určitě stojí za to vytáhnout robota a nechat ho udělat práci za vás. Zásadně zeleninu strouhám nahrubo, díky tomu mají hotové smaženky úžasně křupavé okraje a to já na těchto placičkách miluju nejvíc :) Pravidelně se přejím už při samotném smažení... Co taky máte jiného dělat, když stojíte u sporáku a čekáte, až se placky udělají? No, ochutnáváte... A protože jich dělám vždy hromadu, také jich hromadu sním dřív, než nesu na stůl. Takže se při servírování můžu cudně tvářit, že jsem křehká víla, co žije ze vzduchu a vody a přitom mi v břiše trůní třeba osm bramboráků :)
Postup přípravy
- Oloupané brambory, mrkve, cibule a stroužky česneku nastrouhejte v robotu nahrubo a přendejte do velké mísy. Přidejte na malé kostičky nakrájenou anglickou slaninu (lze vynechat), vyklepněte vajíčka, zasypte nasekanými bylinkami, solí, kmínem a pepřem.
- Začněte přisypávat mouku – směs dobře promíchejte. Vajíčko s moukou a škrobem z brambor by mělo vytvořit těstíčko, které udrží zeleninu na pánvi dohromady. Nechte asi 10 minut odstát, brambory pustí trochu vody a směs bude tekutější.
- Na pánvi rozehřejte olej, naberte vrchovatou lžíci těstíčka a rozprostřete na pánev. Smažte dozlatova, poté nechte odsát přebytečný tuk na papírových utěrkách. První várku ochutnejte a pokud je potřeba, přidejte do bramborákové směsi sůl.