Najděte si recept
Na co máte chuť?

Bramborák s houbami a IQejcem
Chytrá vejce s jódem a selenem jsou hotový elixír mládí!
Jód je pro správné fungování lidského těla nezbytný, ovlivňuje správné fungování štítné žlázy, která se významně podílí například na správném fungování metabolismu.
Také ovlivňuje – plodnost – růst – inteligenci – stav pokožky a vlasů – kvalitu spánku – psychickou pohodu – zvládání zátěžových situací – využívání vápníku v těle. Nejhůře čitelný je nedostatek jódu u plodu. Následky jsou přitom nezvratitelné a dítě si je nese po zbytek svého života. Vinou nedostatku jódu matky může být vývoj mozku dítěte trvale poškozen. Intelekt může být nižší o 8 až 13 bodů (IQ). Dítě může růstově zaostávat.
Chybí-li organismu selen, zvyšuje se riziko srdečně cévních chorob. S jeho nedostatkem bývá také spojována špatná funkce jater, žaludku, střev a v neposlední řadě opět špatná funkce štítné žlázy. Důsledkem může být i narušení nervového systému a zpomalení růstu. Správná hladina selenu posiluje imunitní systém a tím brání tělo před zákeřnými viry a bacily, navíc má prokazatelně významný vliv v boji s alergiemi.
Než se rozhodnete sáhnout po tabletách z lékárny, vyzkoušejte raději přirozenou cestu, jak tyto dvě důležité látky doplnit. IQEJCE jsou vejce slepic, které jsou krmeny speciální krmnou směsí s českým patentem, která obsahuje pohanku a mořskou řasu kelp, bohatou nejen na jód a selen, ale i další minerály, stopové prvky, vitaminy a antioxidanty. Na rozdíl od rostlinné stravy se tyto látky z vajíček neztrácejí ani při tepelné úpravě.
Vejce má vysoký obsah plnohodnotných bílkovin. Obsahuje všechny aminokyseliny pro člověka nezbytné a to v poměru, který je nejpříznivější ze všech běžných potravin. A pokud zvolíte IQEJCE, prospějte svému tělu ještě více!
Suroviny (1 porce)
- středně velké brambory 2 ks
- sůl a čerstvě namletý pepř
- celý kmín 1/2 lžičky
- špaldová mouka 2 lžíce
- krupička 1 lžíce
- menší vejce IQejce 1 ks
- přepuštěné máslo (ghí) 3 lžíce
- Česnek 2 stroužky
- houby (nejlépe pevné hřiby – smrkové, kováři...) 2 velké hrsti
- horká voda 50 ml
- Mangold 2 velké listy
- nastrouhaný parmazán 1/2 hrsti
- vejce IQejce 1 ks
Postup
- Do mísy nahrubo nastrouhejte oloupané brambory. Přidejte sůl, pepř, celý kmín, špaldovou mouku, krupičku a menší vejce. Pořádně promíchejte.
- Připravte si dvě pánve (24 cm). Na každé z nich nechte rozpustit 1 lžíci přepuštěného másla a na jednu dejte celou bramborovou směs a uhlaďte ji.
- Na druhou pánev dejte česnek nakrájený na plátky, po chvilce přihoďte nakrájené houby (já měla praváky a kováře), podlijte panákem horké vody a duste, až se tekutina vysmaží, osolte a opepřete. Když se houby začnou hezky dozlatova opékat, přihoďte nasekané listy mangoldu zbavené stonku (lze použít i špenát nebo klidně jen hodně hladkolisté petržele) a nechte zavadnout.
- Mezitím obraťte bramborák a přidejte poslední lžíci přepuštěného másla. Placku posypte nastrouhaným parmazánem, na něj rozprostřete houbovou směs a doprostřed vyklepněte vajíčko.
- Pánev volně překryjte alobalem, snižte plamen na minimum, aby se bramborák zespod nepřipálil, a nechte asi 4–5 minut, až bude bílek tuhý a žloutek stále tekutý.
PRIMA TIP: Mimo sezonu můžete místo hřibů se stejným úspěchem použít i hlívu ústřičnou.
Bramborák s houbami a vejcem. Foto: Klára Michalová – @sklarouvkuchyni