Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Bramborák s houbami a IQejcem

1 porce
do 30 minut
Bramborák s houbami a vejcem
Bramborák s houbami a vejcem Autor: Klára Michalová - @sklarouvkuchyni
Pokud milujete bramboráky a v sezoně se vám podaří najít pár hříbků, můžete zkusit tento recept. Křupavá bramborová poduška, aromatická houbová směs a navrch lahodný roztékající se žloutek – dokonalá symbióza!
Reklama

Chytrá vejce s jódem a selenem jsou hotový elixír mládí!

Jód je pro správné fungování lidského těla nezbytný, ovlivňuje správné fungování štítné žlázy, která se významně podílí například na správném fungování metabolismu.

Také ovlivňuje – plodnost – růst – inteligenci – stav pokožky a vlasů – kvalitu spánku – psychickou pohodu – zvládání zátěžových situací – využívání vápníku v těle. Nejhůře čitelný je nedostatek jódu u plodu. Následky jsou přitom nezvratitelné a dítě si je nese po zbytek svého života. Vinou nedostatku jódu matky může být vývoj mozku dítěte trvale poškozen. Intelekt může být nižší o 8 až 13 bodů (IQ). Dítě může růstově zaostávat.

IQEJCE Foto:

Chybí-li  organismu selen, zvyšuje se riziko srdečně cévních chorob. S jeho nedostatkem bývá také spojována špatná funkce jater, žaludku, střev a v neposlední řadě opět špatná funkce štítné žlázy. Důsledkem může být i narušení nervového systému a zpomalení růstu. Správná hladina selenu posiluje  imunitní systém a tím brání tělo před zákeřnými viry a bacily, navíc má prokazatelně významný vliv v boji s alergiemi.

Než se rozhodnete sáhnout po tabletách z lékárny, vyzkoušejte raději přirozenou cestu, jak tyto dvě důležité látky doplnit. IQEJCE jsou vejce slepic, které jsou krmeny speciální krmnou směsí s českým patentem, která obsahuje pohanku a mořskou řasu kelp, bohatou nejen na jód a selen, ale i další minerály, stopové prvky, vitaminy a antioxidanty. Na rozdíl od rostlinné stravy se tyto látky z vajíček neztrácejí ani při tepelné úpravě.

Vejce má vysoký obsah plnohodnotných bílkovin. Obsahuje všechny aminokyseliny pro člověka nezbytné a to v poměru, který je nejpříznivější ze všech běžných potravin. A pokud zvolíte IQEJCE, prospějte svému tělu ještě více!

Reklama

Postup

  1. Do mísy nahrubo nastrouhejte oloupané brambory. Přidejte sůl, pepř, celý kmín, špaldovou mouku, krupičku a menší vejce. Pořádně promíchejte.
  2. Připravte si dvě pánve (24 cm). Na každé z nich nechte rozpustit 1 lžíci přepuštěného másla a na jednu dejte celou bramborovou směs a uhlaďte ji.
  3. Na druhou pánev dejte česnek nakrájený na plátky, po chvilce přihoďte nakrájené houby (já měla praváky a kováře), podlijte panákem horké vody a duste, až se tekutina vysmaží, osolte a opepřete. Když se houby začnou hezky dozlatova opékat, přihoďte nasekané listy mangoldu zbavené stonku (lze použít i špenát nebo klidně jen hodně hladkolisté petržele) a nechte zavadnout.
  4. Mezitím obraťte bramborák a přidejte poslední lžíci přepuštěného másla. Placku posypte nastrouhaným parmazánem, na něj rozprostřete houbovou směs a doprostřed vyklepněte vajíčko.
  5. Pánev volně překryjte alobalem, snižte plamen na minimum, aby se bramborák zespod nepřipálil, a nechte asi 4–5 minut, až bude bílek tuhý a žloutek stále tekutý.
Reklama

PRIMA TIP: Mimo sezonu můžete místo hřibů se stejným úspěchem použít i hlívu ústřičnou.

Bramborák s houbami a vejcem  Foto: Bramborák s houbami a vejcem. Foto: Klára Michalová – @sklarouvkuchyni

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama