Suroviny
- brambory (středně velké brambory) 2 ks
- sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
- kmín (celý kmín) 1/2 lžičky
- špaldová mouka 2 lžíce
- dětská krupička (krupička) 1 lžíce
- vejce (menší vejce) 1 ks
- přepuštěné máslo (přepuštěné máslo (ghí)) 3 lžíce
- česnek 2 stroužky
- houby (houby (nejlépe pevné hřiby – smrkové, kováři...)) 2 velké hrsti
- voda (horká voda) 50 ml
- mangold 2 velké listy
- parmazán (nastrouhaný parmazán) 1/2 hrsti
- vejce 1 ks
Postup přípravy
- Do mísy nahrubo nastrouhejte oloupané brambory. Přidejte sůl, pepř, celý kmín, špaldovou mouku, krupičku a menší vejce. Pořádně promíchejte.
- Připravte si dvě pánve (24 cm). Na každé z nich nechte rozpustit 1 lžíci přepuštěného másla a na jednu dejte celou bramborovou směs a uhlaďte ji.
- Na druhou pánev dejte česnek nakrájený na plátky, po chvilce přihoďte nakrájené houby (já měla praváky a kováře), podlijte panákem horké vody a duste, až se tekutina vysmaží, osolte a opepřete. Když se houby začnou hezky dozlatova opékat, přihoďte nasekané listy mangoldu zbavené stonku (lze použít i špenát nebo klidně jen hodně hladkolisté petržele) a nechte zavadnout.
- Mezitím obraťte bramborák a přidejte poslední lžíci přepuštěného másla. Placku posypte nastrouhaným parmazánem, na něj rozprostřete houbovou směs a doprostřed vyklepněte vajíčko.
- Pánev volně překryjte alobalem, snižte plamen na minimum, aby se bramborák zespod nepřipálil, a nechte asi 4–5 minut, až bude bílek tuhý a žloutek stále tekutý.