Suroviny
Postup přípravy
- Mléko rozdělte na poloviny. Polovinu ohřejte jen tak, aby byla vlažná, druhou budete později vařit. Do vlažného mléka rozdrobte droždí a nechte vzejít.
- Syrové brambory očistěte, nastrouhejte najemno a osolte. Po chvíli z nich jemně vymačkejte vodu. Druhou část mléka přiveďte téměř k varu. Polovinu strouhaných brambor spařte v horkém mléce a nechte vychladnout.
- Slaninu nakrájejte na kostičky a vyškvařte z ní drobné škvarečky. Smíchejte oboje brambory, mouku, kvásek, česnek, sůl, vejce, slaninové škvarečky a majoránku rozetřenou v dlaních (nebo čerstvou, posekanou nadrobno). Zpracujte v těsto a nechte kynout.
- Vymažte pekáč sádlem. Jakmile těsto zdvojnásobí objem, vlijte jej do pekáče. Nechte ještě dvacet minut dokynout, mezitím předehřejte troubu na 200 °C. Upečte dozlatova, potrvá to asi tři čtvrtě hodiny.
Připravte i klasické křupavé bramboráky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE