Suroviny
- tmavá čokoláda (70 % kakaa) 200 g
- máslo 250 g
- cukr krupice 275 g
- vejce 3 ks
- hladká mouka 75 g
- kakao 50 g
- vanilkový cukr (nebo extrakt nebo semínka z jednoho vanilkového lusku) 1 lžička
- sekané mandle (nebo jiné suroviny k dochucení (viz Prima tip)) 150 g
- forma (hluboký plech nebo čtvercová forma, nejlépe o velikosti 20 x 20 cm, vyložený pečicím papírem)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 170 °C.
- Nalámanou čokoládu rozpusťte spolu s máslem ve vodní lázni a nechte trochu vychladnout. (Miska s ní by se vody vůbec neměla dotýkat, takže uděláte nejlíp, když ji budete pomalu zahřívat na mírném ohni. Rozpustit čokoládu v mikrovlnce je sice jednodušší, ale vzhledem k tomu, že přitom člověk nemůže kontrolovat, jestli se nezačíná vařit, tento postup nedoporučujeme.)
- Ve velké míse ručně šlehejte vejce s cukrem – brownies by neměly být příliš nadýchané, takže stačí jen chvilička. Až bude směs jednolitá, vmíchejte vychladlou čokoládu s máslem a prosejte mouku s kakaem a solí. Nakonec přidejte asi dvě třetiny mandlí a vanilku. Naposled lehce promíchejte, nalijte na plech a posypte zbylými mandlemi.
- Pečte 25–30 minut. Těsto ve středu plechu by mělo zůstat mazlavé, i když ne úplně syrové, a špejlový test je proto nejlepší provést někde u kraje. Nechte vychladnout a nakrájejte na čtvercové porce.
PRIMA TIP: Další tipy na skvělé náplně: směs vlašských, pekanových a makadamových ořechů a para ořechů, nalámané čokoládové tyčinky, marshmallowny, mléčné karamely, lékořicové cukrovinky, nugátové pralinky, nasekaná čokoláda s mátovou příchutí, čokoládové pecky, rozinky, sušené višně nebo jiné ovoce, které máte rádi.