Suroviny
- máslo (máslo na vymazání formy)
- tmavá čokoláda (vysokoprocentní tmavá čokoláda) 250 g
- Máslo 150 g
- vejce (vejce pokojové teploty) 3 ks
- třtinový cukr 165 g
- hladká mouka 75 g
- kakao (neslazený kakaový prášek) 2 lžíce
- vlašské ořechy (vlašské ořechy, nasucho opražené) 150 g
- cukr moučka nebo kakao na poprášení (pokud chcete)
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C nebo 160 °C v případě použití funkce horký vzduch. Vymažte vyšší plech nebo formu o rozměrech 16 x 26 cm máslem. Dno spolu s delšími stranami vyložte jedním kusem pečicího papíru.
- Čokoládu nalámejte a máslo nakrájejte do středně velké žáruvzdorné misky. Postavte ji na hrnec s mírně vroucí vodou tak, aby se voda nedotýkala dna misky. Za občasného míchání nechte máslo a čokoládu rozpustit dohladka. Sejměte a nechte zlehka zchladnout.
- Vejce prošlehejte vidličkou a přidejte je i s cukrem do čokoládové směsi. Prošlehejte metličkou.
- Mouku, kakao a prášek do pečiva prosejte do tekuté směsi a dobře promíchejte. Ořechy opražte nasucho v pánvi nebo na plechu v troubě rozehřáté na 180 °C a vmíchejte do těsta. Vlijte ho do připravené formy a rovnoměrně rozprostřete. Pečte v předehřáté troubě 35–40 minut nebo dokud se na špejli zapíchnuté do středu nebudou zachytávat vláčné drobky. Nechte vychladnout ve formě.
- Pomocí přečnívajícího pečicího papíru vyjměte brownies z formy. Nakrájejte na čtverečky a podávejte samotné nebo sypané moučkovým cukrem či kakaem.