Bistro Paprika na pražské Letné vás okouzlí autentickou kuchyní Blízkého východu

Bistro Paprika okouzlilo Prahu už před pěti lety, kdy se otevřela první provozovna na Vinohradech. Aktuálně se provozují tři pobočky v širším centru Prahy, které nabízejí průřez izraelskou a blízkovýchodní kuchyní. Pokud máte chuť na něco zdravého a opravdu dobrého, Paprika vás zaručeně nezklame.

Blízkovýchodní kuchyně je stále oblíbenější a my se tomu vůbec nedivíme. Základ je spíše bezmasý, mnoho jídel je přirozeně veganských, přesto nemáte pocit, že jste nějak ochuzeni. Čerstvou zeleninu doplňují luštěniny ve velmi lákavé podobě. Na menu ale nechybí ani kreativně připravená vejce a maso.

Majitel Gal si přivezl z Izraele recepty od své maminky a babičky a kreativně je inovoval. Základ je ale jasný. Ten nejlepší hummus z cizrny s domácí sezamovou pastou tahini, nadýchaný jako obláček a perfektně dochucený. Můžete si ho objednat jako samostatný pokrm, případně ho doplnit dalšími komponenty, jako jsou cizrnové kuličky falafel, smažený lilek, shakshuka z rajčat s vejcem nebo kousky masa známé jako shawarma.

Já tentokrát objednávala oběd z letenské pobočky, která je k mému domovu nejblíže. Kurýr Dáme jídlo dorazil do 40 minut a jídlo bylo dobře zabalené, čerstvé a dostatečně teplé.

V mé objednávce nikdy nesmí chybět hummus. Jakmile ho jednou ochutnáte, pochopíte… Hummus z Papriky je prostě skvělý, rozmixovaný zcela dohladka, je velmi jemný, dochucený tahini a citronem. Já tentokrát zvolila kombinaci Hummus & Shakshuka (205 Kč). Hummus v povoskované papírové krabičce byl hezky naservírovaný, navrch byla shakshuka, což je hustá rajčatová omáčka s kořením a vařeným vejcem. Co mě mile překvapilo, bylo perfektně uvařené vejce, které dorazilo stále horké s krásně tekutým žloutkem. K jídlu byl přibalený domácí pita chléb. Protože si běžně objednávám hummus s falafelem, i tentokrát jsem neodolala a přiobjednala jsem si navrch 10 malých kuliček falafelu (85 Kč). Jde vlastně o směs namleté vařené cizrny s bylinkami a kořením, z které se vytvarují kuličky a ty se smaží dokřupava. Za mě vynikající chuťovka!

Další položkou v mé objednávce byla krůtí shawarma – lunch (215 Kč), obědová nabídka zahrnovala kousky krůtího masa, které bylo příjemně kořeněné, nechyběl samozřejmě hummus, a také dva druhy salátu, jeden z čerstvého zelí a druhý z listových salátů. Jako příloha byl opět přibalený výborný pita chleba. Já ještě přiobjednala porci hranolků (65 Kč) a zelenou pikantní omáčku (30 Kč).

Rovnou se přiznám, že mám pro blízkovýchodní a izraelskou kuchyni slabost. Vyhovuje mi střídmější používání masa a jako milovníka všech luštěnin mě baví, jakým způsobem je ve svých pokrmech zpracovávají. Oblíbila jsem si i typické koření za´atar, které si mimochodem můžete přihodit do objednávky a vyzkoušet ho doma v kuchyni, stejně jako sezamovou pastu tahini, kterou si v bistru Paprika sami vyrábějí.

Ještě jste z Bistro Paprika nikdy neobjednali? Pokud chcete vyzkoušet něco nového, odlehčit jídelníček po svátcích nebo jen omezit spotřebu masa, v bistru Paprika si určitě vyberete a hlavně si pochutnáte.

PAPRIKA - Mediterranean Kitchen & Bar Letná

  • Dukelských hrdinů 48, Praha 7 – Letná

Objednávat z kompletního menu na Dáme jídlo můžete ZDE.

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Vybíráme pro Vás ty nejzajímavější restaurace z nabídky Dáme jídlo. Inspirujte se našimi prověřenými tipy a objednejte si domů hostinu bez práce.


Přečtěte si také

Recepty