Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Najděte si recept
Na co máte chuť?
Výběr báječných receptů ze švestek

Bylo by zajímavé udělat anketu, co se vám jako první vybaví, když se řekně švestka (trnka, slíva, kadlátko...). U někoho to bude určitě slivovice, hned po pivu nejklasičtější národní nápoj. Další si vzpomene na švestkový koláč nebo úžasné bramborové knedlíky plněné švestkami a posypané mákem. Ve výběru nemůžou chybět ani povidla, z kterých se připravují výtečné buchty nebo koláče.
Švestky jdou ale využít i při přípravě slaných pokrmů. Klasická černá omáčka se bez povidel také neobejde a švestková omáčka zase skvěle ladí s tmavými masy nebo zvěřinou.
Velmi chutné a zdravé jsou i sušené švestky, které jsou dobré do snídaňových kaší, ale i do játrových paštik. A sušené švestky obalené ve slanině? To je jedna z nejoblíbenějších večírkových pochoutek.