Speciály

Výběr báječných receptů ze švestek

Švestky jsou v Čechách a na Moravě vyloženě tradiční ovoce. Což je skvělé, protože švestky jsou nejen zdravé, ale především moc dobré a v kuchyni univerzálně použitelné!

Bylo by zajímavé udělat anketu, co se vám jako první vybaví, když se řekně švestka (trnka, slíva, kadlátko...). U někoho to bude určitě slivovice, hned po pivu nejklasičtější národní nápoj. Další si vzpomene na švestkový koláč nebo úžasné bramborové knedlíky plněné švestkami a posypané mákem. Ve výběru nemůžou chybět ani povidla, z kterých se připravují výtečné buchty nebo koláče.

Švestky jdou ale využít i při přípravě slaných pokrmů. Klasická černá omáčka se bez povidel také neobejde a švestková omáčka zase skvěle ladí s tmavými masy nebo zvěřinou.

Velmi chutné a zdravé jsou i sušené švestky, které jsou dobré do snídaňových kaší, ale i do játrových paštik. A sušené švestky obalené ve slanině? To je jedna z nejoblíbenějších večírkových pochoutek.

Vybrali jsme pro vás spoustu receptů, ve kterých švestky hrají prim:

Recepty