Těsto
- brambory (moučné) 700 g
- sůl
- vejce 1 ks
- hrubá mouka 150 g
- dětská krupička 100 g
- bramborový škrob 2 lžíce
- švestková povidla 200 g
- mletá skořice 1 lžička
- rum 2 lžíce
- vejce (na potření) 1 ks
- strouhanka 150 g
- rostlinný olej (na smažení)
Švestkový přeliv
- švestky 200 g
- bramborový škrob 2 lžíce
- cukr krupice 50 g
- rum 50 ml
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy
- Uvařte brambory v osolené vodě doměkka, oloupejte je, nastrouhejte a smíchejte s vejcem, moukou, krupičkou a škrobem. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho asi 5 minut odpočinout.
- Rozválejte těsto na plát silný 5 mm a vykrojte kolečka o průměru 8 cm. Povidla ochuťte skořicí a rumem, na každé kolečko dejte lžičku náplně, přehněte je napůl a okraje dobře přimáčkněte. Potřete taštičky rozšlehaným vejcem a obalte je ve strouhance.
- Smažte taštičky pozvolna v rozehřátém oleji dozlatova. Nechte je okapat na papírovém ubrousku a uchovejte v troubě teplé.
- Očistěte švestky, rozpulte je a polovinu rozmixujte. Škrob rozmíchejte ve 100 ml vody, přidejte k rozmixovaným švestkám a povařte 2 minuty. Poté přidejte zbylé švestky s cukrem, vařte další 2 minuty a nakonec ochuťte rumem. Taštičky pocukrujte a přelijte omáčkou.
Prima tipy
- Místo švestkových povidel můžete použít například povidla hrušková, ovoněná hruškovicí a badyánem.
- Dezert chutná skvěle i s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo s trochou šlehačky.
Upečte také klasický kynutý koláč se švestkami podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nadýchaný švestkový koláč z kynutého těsta