Sejkory
- brambory 500 g
- vejce 1 ks
- mléko 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- hladká mouka 80 g
- majoránka (sušená ) 1 lžička
- drcený kmín
- sádlo (nebo máslo na opékání a potření)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Klevela
- čerstvé švestky 500 g
- cukr krupice 100 g
- citronová kůra (nastrouhaná kůra,z chemicky neošetřeného) z 1 citronu
- rum (podle chuti) cca 2 lžíce
Klevela připomíná povidla, ale její příprava je jednodušší a rychlejší, nemusí se hodiny odpařovat, aby zhoustla. Jídávala se teplá, ale pokud ji zavaříte, vydrží i delší dobu ve spíži. Hodí se na různé sladké kaše, jako ovocný dezert nebo jako omáčka k tvarohovým knedíčkům.
Postup přípravy
- SEJKORY: Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Zlehka z nich vymačkejte tekutinu a slijte ji.
- Vejce prošlehejte s mlékem a přilijte k bramborám. Pokud připravujete slané placky, česnek utřete se solí a přidejte k bramborám. Posypte je moukou, majoránkou, kmínem a pepřem. Na sladké placky použijte jen brambory, mléko, vejce a mouku. Důkladně promíchejte a nechte těsto pár minut odpočinout.
- Pánev rozehřejte na vyšším stupni a případně ji zlehka potřete tukem. Vlijte do ní menší naběračku těsta, rozetřete ho po pánvi a zprudka pečte z obou stran, až placky zezlátnou.
- Před podáváním sejkory potřete sádlem nebo přepuštěným máslem.
- KLEVELA: Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte do kastrolu. Zalijte vodou tak, aby byly z poloviny ponořené, přidejte cukr a proužky citronové kůry a rozvařte na kaši.
- Dochuťte rumem a podávejte nebo rozlijte horké do sklenic, zavřete, obraťte dnem vzhůru a nechte zchladnout.