Suroviny
- olej 4 lžíce
- cibule 1 ks
- česnek 1 stroužek
- zázvor 1cm kousek
- zelenina (směs; ideálně mrkev a zelí na proužky, hrášek, kukuřice, žampiony, mungo výhonky) 500 g
- vejce 2 ks
- rýže (vařená) 600 g
- rybí omáčka (nebo sójová) 4–6 lžic
- citronová šťáva 3 lžíce
Postup přípravy:
- Cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka, česnek a zázvor nasekejte najemno.
- Na oleji v hluboké pánvi je za stálého míchání nechte zesklovatět. Přidejte ostatní směs zeleniny a pozvolna restujte, aby byla na skus.
- Zeleninu shrábněte na stranu, na volné místo vyklepněte vejce a za občasného míchání ho usmažte.
- Pokud chcete rýži s masem, vejce zaměňte třeba za proužky kuřecího, které můžete restovat spolu se zeleninou.
- K vejcím a zelenině přidejte rýži, zalijte ji rybí omáčkou, pomalu promíchejte a nechte na vyšším plameni lehce opéct, což trvá asi 5–10 minut.
- Hotovou rýži dochuťte ještě podle potřeby omáčkou a citronovou šťávou a servírujte v misce posypanou smaženou nebo jarní cibulkou, případně zakápnutou chilli omáčkou.
Další recepty s rýží, které stojí za zkoušku!
Chcete si doma uvařit jinou asijskou klasiku? Pusťte si náš videorecept na kuřecí kung pao z restaurace Sia!
Kompletní recept najdete ZDE.