Suroviny
- jasmínová rýže (uvařená nesolená (malinko nedovařená)) 200 g
- krevety (vyloupané a očištěné ) 2 hrsti
- vejce 2 ks
- mrkev 1 ks
- česnek 2 stroužky
- sójová omáčka 3–4 lžíce
- hnědý cukr
- koriandr (čerstvý)
Zálivka
- rybí omáčka 1 lžíce
- voda (teplá) 2 lžíce
- hnědý cukr 1 lžička
- limetková šťáva
- chilli papričky 1 ks
- česnek 1 menší stroužek
Postup přípravy
- Nejprve si připravte zálivku. Do teplé vody vsypte cukr a důkladně ho rozmíchejte, pak přilijte rybí omáčku a limetkovou šťávu a přidejte najemno nakrájenou papričku a česnek. Nechte odstát. Doslaďte a dokyselte podle chuti.
- Na oleji nechte rychle orestovat nasekané stroužky česneku, než začnou hnědnout, rozklepněte k nim vajíčka a umíchejte dosucha.
- Přidejte pokrájené bílé části cibulek a na jemné nudličky nakrájenou mrkev a cca 3 minuty restujte. Pak vhoďte krevety a asi minutu je nechte orestovat.
- Přidejte rýži a zelené části cibulek. Důkladně promíchejte a dochuťte cukrem a sójovou omáčkou. Jakmile jsou krevety růžovo-oranžové, sejměte je ze zdroje tepla a zasypte posekaným koriandrem.
- Podávejte se zálivkou, kterou si každý jídlo dochutí.