Suroviny
- rýže basmati 1 hrnek
- olej 2 lžíce
- naklíčené mungo (baby mungo klíčky) 200 g
- mražený hrášek 200 g
- sójová omáčka 4 lžíce
- cukr 1 lžíce
Smažená rýže je skvělý způsob, jak upotřebit zbytky. Je to chuťový „chameleon“, proto můžete sójovou omáčku a cukr klidně nahradit solí a pepřem, obzvlášť pokud vaši strávníci na exotiku na talíři hledí skrz prsty.
Jestli chcete do rýže přidat třeba zbytky pečeného kuřete, můžete, ale pamatujte, že jednoduchost je klíčem k úspěchu.
Nepřidávejte maso k receptu, ale nahraďte jím hrášek, ať to s ingrediencemi nepřeženete.
Postup přípravy
- Rýži uvařte doměkka podle návodu na obalu. Pokud použijete rýži basmati, namočte ji před vařením alespoň na půl hodiny do studené vody.
- Na pánvi rozpalte olej, vhoďte do něj klíčky munga a 1–2 minuty je smažte. Přisypte uvařenou rýži a hrášek, přilijte sójovou omáčku a přisypte cukr. Ještě vše 2–3 minuty smažte a pak ihned podávejte.