Suroviny
- česnek 3 stroužky
- červená cibule 1 ks
- rostlinný olej 4 lžíce
- zázvor (čerstvý nasekaný ) 2 lžíce
- rýže (uvařená jasmínová nebo jiná rýže) 400 g
- sójová omáčka (sladká hustá ) 2 lžíce
- sójová omáčka 2 lžíce
- chilli pasta (např. sambal oelek) 1 lžíce
- ústřicová omáčka 2 lžíce
- vejce 4 ks
- houby (třeba shiitake, hnědé žampiony, podle chuti)
- mrkev (podle chuti)
- zelí (podle chuti)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno, cibuli nahrubo. Stonky jarní cibulky nakrájejte na tenké proužky, pokud používáte mrkev, zelí nebo houby, nakrouhejte je nebo nakrájejte nahrubo.
- Rozpalte pánev wok, rozehřejte v ní 3 lžíce oleje, vsypte cibuli, jarní cibulku, česnek a zázvor a opékejte je zhruba 1–2 minuty, až se rozvoní a mírně ztmavnou. Vsypte rýži a případně i zeleninu a houby. Důkladně promíchejte, přilijte obě sójové omáčky, chilli pastu a ústřicovou omáčku. Ochutnejte a podle potřeby přilijte trochu vody, osolte a opepřete.
- Mezitím upečte na zbylém oleji v jiné pánvi vejce na volská oka.
- Osmaženou rýži rozdělte do misek a položte na ni vejce.