Suroviny
- Česnek 3 stroužky
- červená cibule 1 ks
- jarní cibulka 2 ks
- mrkev, zelí, houby (třeba shiitake, hnědé žampiony) podle chuti
- rostlinný olej 4 lžíce
- čerstvý nasekaný zázvor 2 lžíce
- uvařená jasmínová nebo jiná rýže 400 g
- sladká hustá sójová omáčka 2 lžíce
- Sójová omáčka 2 lžíce
- chilli pasta (např. sambal oelek) 1 lžíce
- ústřicová omáčka 2 lžíce
- Vejce 4 ks
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno, cibuli nahrubo. Stonky jarní cibulky nakrájejte na tenké proužky, pokud používáte mrkev, zelí nebo houby, nakrouhejte je nebo nakrájejte nahrubo.
- Rozpalte pánev wok, rozehřejte v ní 3 lžíce oleje, vsypte cibuli, jarní cibulku, česnek a zázvor a opékejte je zhruba 1–2 minuty, až se rozvoní a mírně ztmavnou. Vsypte rýži a případně i zeleninu a houby. Důkladně promíchejte, přilijte obě sójové omáčky, chilli pastu a ústřicovou omáčku. Ochutnejte a podle potřeby přilijte trochu vody, osolte a opepřete.
- Mezitím upečte na zbylém oleji v jiné pánvi vejce na volská oka.
- Osmaženou rýži rozdělte do misek a položte na ni vejce.