Suroviny
- filet z lososa 500 g
- slávky (vyloupané) 150 g
- krevety (středně velké, vyloupané) 150 g
- olivový olej 3 lžíce
- hořčičné semínko 1/4 lžičky
- fenyklová semínka 1/4 lžičky
- červená cibule (velká, najemno nakrájená) 1 ks
- česnek (nasekaný) 1 stroužek
- bazalka 10 lístků
- rajče (nakrájené na kostičky) 1 ks
- kurkuma (mletá) 1/2 lžičky
- kajenský pepř 1/2 lžičky
- kokosové mléko 1 hrnek
- sůl
- rybí omáčka
- limetka
Postup přípravy
- Rybu nakrájejte příčně na větší kusy. Každý kousek z obou stran lehce osolte.
- Zahřejte olej v pánvi na středně vysokou teplotu. Když je horký, vložte hořčičná semínka. Jakmile začnou semínka praskat (pozor, je to otázka vteřiny!), přidejte semínka fenyklu a poté cibuli. Promíchejte a opékejte na středním ohni, dokud cibule trochu nezměkne (2 až 3 minuty).
- Přidejte česnek a listy bazalky. Dále přidejte rajčata, kurkumu a kajenský pepř. Zamíchejte a přidejte ½ šálku vody a trochu soli. Přiveďte k varu a 5 minut vařte doměkka.
- Do této omáčky vložte rybu a vařte na středně mírném ohni 3 až 4 minuty, dokud se jedna strana ryby nezbarví. Otočte kousky ryby.
- Poté vložte proprané mušle a krevety. Nechte 2 minuty vařit. Přilijte kokosové mléko, omáčku jemně promíchejte a znovu přiveďte k varu na středním ohni. Vařte 7 až 10 minut.
- Na závěr dochuťte rybí omáčkou a limetovou šťávou a podávejte s rýží.
PRIMA TIP: Kromě lososa můžete použít i jakoukoli jinou rybu, která má pevné maso a drží tvar, například tresku.
Vyzkoušejte také rybí karbanátky z tresky se zeleným kari podle videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem
Kompletní recept najdete ZDE