Kari pasta
- česnek 2 stroužky
- chilli papričky (sladké,bez jádřince) 3 ks
- citronová tráva 2 ks
- šalotka 5 ks
- semínka koriandru 1 lžíce
- krevetová pasta 2 lžíce
- kurkuma (mletá ) 2 lžíce
- rybí omáčka 1 lžíce
- cukr (palmový, naškrábaný) 1/2 lžičky
- kokosové mléko 500 ml
Slávky
- slávky (čerstvé ) 1,6 kg
- citronová tráva 1 ks
- thajská bazalka (čerstvá ) 1 hrst
- kari koření (kari pasta) 4 lžíce
- kokosové mléko 250 ml
Ochutnejte pokrmy z čerstvých slávek od nejlepších šéfkuchařů
Loňský Prague mussel week ukázal Čechům, že mušle nejsou luxusem, ale dostupným, chutným a velmi zdravým jídlem, které si mohou vychutnat i u nás ve vnitrozemí. Úspěšný food festival se 21.–27. září představí se svým druhým ročníkem. Na zájemce čekají na webu festivalu praguemusselweek.cz vouchery na 1+1 porci mušlových delikates zdarma. Speciální menu se slávkami pro ně připraví kulinářské špičky v desítkách restaurací.
Postup přípravy
- Nejprve připravte kari pastu. Semínka koriandru orestujte na sucho a rozdrťte v hmoždíři. Na tuku orestujte najemno nakrájenou šalotku, česnek, citronovou trávu a sladké chilli. Přidejte nastrouhaný palmový cukr, krevetovou pastu, důkladně promíchejte a zaprašte mletou kurkumou. Takto připravený základ důkladně promíchejte a podlijte rybí omáčkou a kokosovým mlékem. Lehce provařte 15 minut a poté důkladně vymixujte v jemnou kari pastu.
- Ve wok pánvi orestujte najemno nakrájenou citronovou trávu a překrájené stonky thajské bazalky. Přidejte předem připravenou kari pastu a lehce promíchejte. Přisypejte čerstvé slávky a podlijte kokosovým mlékem. Přiklopte pokličkou. Mušle provařte maximálně 4 minuty. Po uvaření mušle vyberte a přendejte do hlubokého talíře.
- Zbylou omáčku lehce svařte do krémové konzistence. Před konzumací přelijte mušle omáčkou, dozdobte snítky thajské bazalky. Chuť můžete zvýraznit čerstvě nasekanými chilli papričkami. Jako přílohu podávejte tapiokový chléb.