Suroviny
- strouhaný kokos 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- cibule 1 ks
- zázvor 3cm kousek
- chilli papričky 1 ks
- rostlinný olej 2 lžíce
- římský kmín 2 lžičky
- sůl
- koriandr 2 lžičky
- čerstvě namletý pepř
- kurkuma 1 lžička
- tamarindová pasta (pyré) 100 g
- hořčičné semínko (černé) 2 lžičky
- rajčatové pyré 4 lžíce
- kokosové mléko 1 plechovka (400 ml)
- filet z lososa (halibuta nebo okouníka bez kůže a kostí) 500 g
- rýže (basmati a nasekaný koriandr k podávání)
Pro milovníky lososa máme další recepty v našem speciálu:
Odkaz
Recepty s oblíbeným lososem na mnoho způsobů najdete v našem speciálu
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 140 °C. Kokos vsypte na plech vyložený pečicím papírem a opékejte dozlatova asi 3–4 minuty. Přesypte do mísy.
- Česnek, cibuli a zázvor oloupejte, česnek nakrájejte nadrobno, cibuli na tenké půlměsíčky, zázvor nastrouhejte. Chilli papričku rozpulte, vyjměte semínka a nakrájejte na plátky. Ve větším hrnci rozehřejte na středním stupni olej, vsypte česnek, cibuli, chilli papričku a zázvor, osolte, opepřete a restujte doměkka a dozlatova, zhruba 10 minut. Vmíchejte koření a opékejte 1–2 minuty nebo až hořčičná semínka začnou praskat. Přidejte tamarindové pyré, rajčatovou pastu, kokosové mléko, opečený kokos a 60 ml vody. Povařte 5 minut do mírného zhoustnutí.
- Rybu nakrájejte na 6cm kousky, vložte ji do kari a povařte 3–4 minuty doměkka. Podávejte s rýží posypané koriandrem.