Suroviny
- vepřová panenka 600 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- brambory 800 g
- česnek 2 stroužky
- křen 150 g
- majoránka (čerstvá, nebo 1 lžíce sušené) 2 lžíce
- vejce 3 ks
- hladká mouka 120 g
- řepkový olej (na smažení)
Postup přípravy
Vepřovou panenku nakrájejte šikmo na plátky, osolte, opepřete a zlehka naklepejte. Brambory, česnek a křen nastrouhejte najemno.
Z brambor vymačkejte vodu, přendejte je do mísy, osolte, opepřete, přidejte česnek, křen, majoránku, vejce, mouku a dobře promíchejte.
Plátky panenky namočte do těsta, vložte do rozpáleného oleje, navrch dejte ještě trochu těsta a smažte z obou stran na mírném ohni asi 5 minut.
Hotové kousky nechte okapat na papírovém ubrousku a podávejte – skvěle ladí se zeleninovým salátkem s cibulí, dýňovými semínky a svěžím dresinkem.
PRIMA TIPY:
Do těsta můžete přidat trochu nastrouhaného tvrdého sýra – bramboráky budou ještě chutnější.
Pikantnější verzi docílíte přidáním špetky chilli nebo drceného kmínu.
V sezóně zkuste do těsta vmíchat i vymačkanou nahrubo nastrouhanou cuketu – dodá šťavnatost a lehkost.
Vyzkoušejte také extra křupavé bramboráky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nejlepší recept na křupavé bramboráky podle Romana Vaňka