Máte rádi řízky? Vyberte si ze 14 nových receptů z domova i ze světa

Nejlepší recepty na řízky Foto:
Nejlepší recepty na řízky
Foto: iStock

Řízek patří mezi naše nejoblíbenější jídla a mnoho z nás by přísahalo, že je to náš národní poklad. Pravdou ovšem je, že obdobná jídla najdeme v mnoha zemích světa. Vždyť ten náš klasický řízek vychází z toho vídeňského, který je ovšem původně z telecího masa.

U nás je nejoblíbenější varianta z vepřového a kuřecího masa. A i zde se může lišit volba masa podle osobních chutí. Někdo preferuje řízky z vepřové kýty, ale pokud chcete šťavnatější řízek, můžete ho připravit z krkovice. Stejně tak u kuřecího lze řízek připravit z prsních nebo stehenních řízků, které jsou o poznání šťavnatější než ty prsní (a také o dost tučnější).

Důležité je smažit maso na tuku, který vydrží vysoké teploty a nepřepaluje se. Můžete samozřejmě smažit na oleji (nejvhodnější je řepkový, který je dostatečně tepelně stabilní), ale fajnšmekři nedají dopustit na sádlo nebo přepuštěné máslo nebo jejich kombinaci. Právě přepuštěné máslo je na smažení skvělé, protože se nepřepálí, ale přitom si zachovává úžasnou máslovou chuť, která z řízků vykouzlí neuvěřitelnou lahůdku.

Dalším tajemstvím dobrého řízku je strouhanka. Můžete ji před obalováním dochutit třeba strouhaným parmazánem nebo bylinkami. Nám se osvědčilo použít strouhanku z čerstvého toustového chleba (z chleba odkrojte kůrky a střídku rozmixujte v mixéru). Paradoxně do sebe nenasaje tolik tuku při smažení a vytvoří nádherně křupavou krustu.

Přesvědčte se, že řízek je oblíbený v mnoha koutech světa, a i když se nám může zdát neobvyklé podávat ho třeba s omáčkou nebo pestem, nezavrhujte to, dokud neochutnáte. Možná vás nové recepty mile překvapí :)

Recept

Řízky naruby zapečené s cibulí  Foto:

Řízky naruby zapečené s cibulí

Nic proti klasice, ale tyto obrácené řízky mají taky něco do sebe. Díky tomu, že se dopékají v troubě, nejsou tolik tučné a zůstanou šťavnaté. A pečená cibule jim dodá...

Recept

Vepřový řízek se štiplavým saltem a omáčkou tonkatsu Foto:

Vepřový řízek se štiplavým salátem a omáčkou tonkatsu

Horké křupavé kousky vepřového posune z fádní šedi smažených jídel panko strouhanka a především pikantní omáčka tonkatsu. Většina Japonců kupuje slavnou značku „Bulldog“,...

Recept

Holandský řízek a bramborové pusinky  Foto:

Holandský řízek a bramborové pusinky

Klasické jídlo ze školních jídelen na sebe v tomto receptu bere velmi luxusní podobu. Šťavnaté maso a chuťově výrazný sýr spolu vytvoří dokonalý chuťový zážitek.

Recept

Cachopo - smažená hovězí kapsa z Asturias  Foto:

Cachopo – smažená hovězí kapsa z Asturias

Ve Španělsku by z kila hovězího udělali jen dvě nebo tři kapsy, prostě mají rádi obří cachopo. V domácích podmínkách je lepší vycházet z mého receptu, jinak byste...

Recept

Super řízek s bramborovým salátem podle Jamieho  Foto:

Super řízek s bramborovým salátem podle Jamieho

Princip řízku, tedy plátku masa obaleného v trojobalu a osmaženého, má za sebou dlouhou historii, a chcete-li ho udělat hezčí, chutnější a křehčí, není to žádná věda.

Recept

Cordon Bleu Foto:

Cordon Bleu

Není snad druhé takové jídlo, jehož název by sváděl k tolika chybám, jako tento šťavnatý smažený řízek naplněný šunkou a sýrem – Cordon Bleu [kordón blé].

Recept

Makové řízky s majonézou  Foto:

Makové řízky s domácí majonézou

Není nad poctivý, čerstvě usmažený řízek. Je to jídlo, které má rád snad každý a nedá se ho přejíst. Pokud ho přesto chcete trošku oživit, zkuste zajímavou variantu s...

Recept

Řízky v sýrovém těstíčku Foto:

Řízky v sýrovém těstíčku

Pokud milujete smažené řízky, tento rozhodně musíte vyzkoušet! K tomu stačí už jen třeba rajčatový salát nebo pár brambor a oběd je na světě. ;)

Recept

Kuřecí řízky s houbovou omáčkou Foto:

Kuřecí řízky s houbovou omáčkou

Česká nedělní klasika – smažený řízek – je skvělá sama o sobě. Přesto jí můžete dodat nový rozměr. V houbařské sezoně ji oživte omáčkou z lesních hub, a když nerostou,...

Recept

Japonský řízek tonkatsu Foto:

Japonský řízek tonkatsu

Řízek kupodivu znají i ve vzdáleném Japonsku, ovšem podávají ho v tamním typickém aranžmá – s rýží a najemno pokrájeným zelím. Poprvé se prý podával v jedné tokijské...

Recept

Řízečky z panenky v mandlovo-sezamové krustě Foto:

Řízečky z panenky v mandlovo-sezamové krustě

Vyzkoušejte k nedělnímu obědu řízky v novém kabátku. Místo vajíčka kokosové mléko, a strouhanku nahraďte kukuřičnými lupínky s mandlemi a sezamem. A nezapomeňte ani na...

Recept

Kuřecí řízek s pažitkovým pestem Foto:

Kuřecí řízek s pažitkovým pestem

Řízek s pestem? Zní to trochu netradičně, ale určitě to vyzkoušejte, protože je to opravdová lahůdka. A domácího pesta si udělejte klidně víc a můžete ho použít i na...

Recept

Obrácené řízky z trouby Foto:

Obrácené řízky z trouby

Když máte doma vajíčko, plátek masa a trochu strouhanky, moc originálních kombinací asi nevymyslíte. Můžete maso obalit klasicky trojobalem nebo jedním rychlým hmatem v...

Recept

Kuřecí řízek marinovaný v jogurtu se smetanovými brambory Foto:

Kuřecí řízek marinovaný v jogurtu se smetanovými brambory

Křupavý smažený řízek je klasika, kterou si občas dáme rádi všichni. I s tímto tradičním jídlem si můžete pohrát a dát mu nový švih. Karolína, domácí kuchařka, nám ve své...

Připravila Klára Michalová

Videa

reklama

reklama