Speciály

Máte rádi řízky? Vyberte si z nových receptů z domova i ze světa

Řízek patří mezi naše nejoblíbenější jídla a mnoho z nás by přísahalo, že je to náš národní poklad. Pravdou ovšem je, že obdobná jídla najdeme v mnoha zemích světa. Vždyť ten náš klasický řízek vychází z toho vídeňského, který je ovšem původně z telecího masa.

U nás je nejoblíbenější varianta z vepřového a kuřecího masa. A i zde se může lišit volba masa podle osobních chutí. Někdo preferuje řízky z vepřové kýty, ale pokud chcete šťavnatější řízek, můžete ho připravit z krkovice. Stejně tak u kuřecího lze řízek připravit z prsních nebo stehenních řízků, které jsou o poznání šťavnatější než ty prsní (a také o dost tučnější).

Důležité je smažit maso na tuku, který vydrží vysoké teploty a nepřepaluje se. Můžete samozřejmě smažit na oleji (nejvhodnější je řepkový, který je dostatečně tepelně stabilní), ale fajnšmekři nedají dopustit na sádlo nebo přepuštěné máslo nebo jejich kombinaci. Právě přepuštěné máslo je na smažení skvělé, protože se nepřepálí, ale přitom si zachovává úžasnou máslovou chuť, která z řízků vykouzlí neuvěřitelnou lahůdku.

Dalším tajemstvím dobrého řízku je strouhanka. Můžete ji před obalováním dochutit třeba strouhaným parmazánem nebo bylinkami. Nám se osvědčilo použít strouhanku z čerstvého toustového chleba (z chleba odkrojte kůrky a střídku rozmixujte v mixéru). Paradoxně do sebe nenasaje tolik tuku při smažení a vytvoří nádherně křupavou krustu.

Přesvědčte se, že řízek je oblíbený v mnoha koutech světa, a i když se nám může zdát neobvyklé podávat ho třeba s omáčkou nebo pestem, nezavrhujte to, dokud neochutnáte. Možná vás nové recepty mile překvapí :)

Recepty