Suroviny
- vepřová kýta 800 g
- cibule 2 ks
- česnek 2 stroužky
- mletá sladká paprika 1 lžička
- mletá pálivá paprika (nemusí být) 1/2 lžičky
- vývar (nebo voda na podlítí)
- bílá paprika 2 ks
- červená rajčata (masitá, větší) 3–4 ks
- vepřové sádlo (nebo rostlinný olej)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- dušená rýže (k podávání)
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na plátky napříč přes vlákna, jemně je naklepejte, osolte a opepřete.
- Plátky masa orestujte na oleji nebo sádle z obou stran a dejte stranou. Ve výpeku (v případě potřeby přidejte další tuk) orestujte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Během smažení několikrát podlijte trochou vody, tak aby se cibule téměř rozvařila na kaši (tím omáčka přirozeně zhoustne). Ke konci přidejte rozdrcený česnek, mletou červenou a pálivou papriku (pokud používáte) a chvíli restujte.
- Vraťte maso do hrnce, zalijte horkým vývarem nebo vodou a na mírném ohni vařte téměř do měkka, asi 30 minut.
- K masu přidejte nakrájené papriky a rajčata a několik minut povařte, dokud zelenina nezměkne. Šťávu dochuťte solí a mletým černým pepřem.
- Maso se tradičně podává s dušenou zeleninou, přelité nezahuštěnou šťávou, s vařenou kulatozrnnou rýží a čerstvým zeleninovým salátem.
Vyzkoušejte také oblíbené srbské rizoto podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Srbské rizoto s mletým masem a strouhaným sýrem
