Čevabčiči doputovalo z Balkánu až do českých školních jídelen a získalo si naše srdce

Čevabčiči jsou menší válečky z kořeněného mletého masa, které se smaží na pánvi nebo pečou v troubě, případně se grilují na ohni. Kde se tahle dobrota objevila a jak ji nejlépe připravit?

Původ čevabčiči lze hledat nejspíše v Turecku, odkud se rozšířil na Balkán a tam zdomácněl. A to doslova! Za svůj národní poklad považují tyto masové válečky v Bosně a Hercegovině, v Srbsku, Chorvatsku, Albánii i Bulharsku. Najdete je pod různými názvy: kebab, kebabče, čevapi...

I v Česku má dvě různá jména, pravidla českého pravopisu povolují výraz čevabčiči i čevapčiči, takže si vyberte dle libosti.

Už máte chuť?

Co přesně se pod tímto názvem ale skrývá? Pokrm z mletého masa, který se tradičně připravuje z jehněčího, případně ze směsi hovězího a jehněčího nebo skopového masa. Na Balkáně se většinou dochucuje výrazným kořením čubrica, což je směs saturejky a pískavice. Tahle skvělá kořenicí směs se perfektně hodí právě k mletému masu, nebojte se ji použít i do našich karbanátků, sekané nebo třeba do musaky. Běžný je i výrazný římský kmín, který dá masu nezaměnitelnou chuť.

V české verzi se na dochucení používá spíše česnek, mletá paprika a černý pepř.

K masu se přidává kromě koření orestovaná cibule, na spojení je dobré přidat trochu ledové vody a maso namlít opravdu najemno. Z hotové směsi pak vytvarujte úhledné válečky. Během letní sezony je můžete napíchnout na špejle a grilovat na ohni, jako to dělají na Balkáně. Ale klidně je lze opéct i na pánvi nebo upéct v troubě.

S čím to bude?

Hotové čevabčiči se na Balkáně podávají většinou s chlebovými plackami nebo s hranolky, na talíři nikdy nechybí ajvar nebo ljutěnica, což jsou čalamády z pečených paprik, případně lilku a rajčat. A nesmíme zapomenout ani na červenou cibuli.

V Česku si ale čevabčiči nejlépe vychutnáme s pažitkovým bramborem maštěným máslem, syrovou žlutou cibulí a plnotučnou hořcicí. V této podobě můžete tohle jídlo najít na poledních lístcích restaurací, v jednodušší podobě a bez syrové cibule si našel cestu i do školních jídelen. Není se čemu divit, opravdu skvělá jídla umějí překračovat hranice a pochutnají si na nich děti i jejich rodiče.

Zdroj: autorský text, mlsnavarecka.cz, zdroj foto: iStock

Oblíbenou českou alternativou jsou kapustové karbanátky, kde se k mletému masu přidává zelenina. Připravte je podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Klára Michalová

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty