zpět

Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?

Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Vložením emailu souhlasím s podmínkami pro zasílání novinek.
zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Vepřové na paprice: Klasika, na které si pochutná celá rodina
Autor: iStock Vepřové na paprice: Klasika, na které si pochutná celá rodina

Vepřové na paprice: Klasika, na které si pochutná celá rodina

Hodnoceno: 84x
Vepřové na paprice patří k oblíbeným jídlům, které jsou součástí stálého repertoáru v mnoha rodinách. Není se čemu divit, měkké maso, jemná, ale přesto výrazná chuť papriková omáčka zjemněná smetanou, a příloha podle nálady. Vepřové maso je navíc dostupné a snadné na zpracování.
do 1,5 hodiny
4–6 porce

PRIMA TIPY:

  • Tohle jídlo má prapůvod v Maďarsku, a i když už u nás zlidovělo, pořád platí, že nejlepší na tento typ pokrmu je maďarská lahůdková paprika. Má výraznou chuť a krásně červenou barvu. V původním maďarském receptu se do jídla přidávají navíc čerstvé papriky, které se v základu krásně rozdusí.
  • Podobným způsobem můžete připravit i kuřecí maso nebo jemné telecí.
  • Jako příloha se nabízí spousta možností. Každý má rád to své, ale vybírat můžete z knedlíků, dušené rýže, těstovin, halušek, krupicových noků, ale vyzkoušet můžete i typickou maďarskou tarhoňu.

reklama

Suroviny (4–6 porce)

Postup

  1. V kastrolu na středním plameni rozehřejte sádlo, přidejte cibule nakrájené na kostičky a nechte je zesklovatět. Zvyšte teplotu a přidejte vepřové maso nakrájené na kostky o hraně asi 2 cm. Osolte a opepřete a nechte ho zatáhnout a opéct ze všech stran. Maso pustí dost šťávy, nechte ji pomalu vypéct až na tuk, uvidíte, že se maso začne opět opékat dozlatova a cibule se bude téměř rozpadat.
  2. Když se šťáva z masa vyvaří, přidejte rajský protlak a minutku ho zarestujte v základu. Zmírněte plamen a přisypte mletou papriku. Rychle ji promíchejte s masem, aby se rozvoněla, ale nepřipálila! Zalijte vývarem tak, aby bylo maso téměř ponořené. Osolte, opepřete, přidejte zbylé koření, přiveďte k varu a přikryjte pokličkou. Stáhněte plamen na minimum a nechte dusit doměkka asi 45 minut.
  3. Mezitím připravte jíšku. V rendlíku na středním ohni rozehřejte máslo. Přidejte hladkou mouku, stáhněte plamen a 2 minuty za stálého míchání restujte, až jíška lehce zrůžoví. Hotovou jíšku přendejte na talířek a nechte vychladnout.
  4. Jakmile je maso téměř měkké, vmíchejte do omáčky metličkou studenou jíšku, dolijte vývarem na požadovanou konzistenci a nechte na mírném ohni provařit dalších 15 minut.
  5. Měkké maso vyjměte z omáčky a nechte zatím stranou. Vyjměte i koření a vyhoďte ho. Do omáčky přilijte smetanu, přiveďte k varu a na mírném ohni minutu vařte. Poté omáčku rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Poté ji přeceďte přes jemné síto do čistého kastrolu, přidejte maso a vše krátce prohřejte. Případně dolaďte hustotu omáčky dalším vývarem.
  6. Poslední krok můžete vynechat a omáčku nemixovat a necedit. Nebude tak hladká a elegantní, spíše rustikální, ale bude chutnat také skvěle a budete mít míň práce. 
Vepřové na paprice: Klasika, na které si pochutná celá rodina
Autor: iStock Vepřové na paprice: Klasika, na které si pochutná celá rodina

reklama