Suroviny
- vepřová plec 1 kg
- cibule 400 g
- sádlo 2 lžíce
- mletá sladká paprika 2 lžíce
- rajský protlak 1 lžíce
- vývar 1 litr
- bobkový list 2 ks
- nové koření 3 kuličky
- máslo 60 g
- hladká mouka 140 g
- smetana ke šlehání 200 ml
- sůl
- pepř celý (černý ) 6 kuliček
- čerstvě namletý pepř
PRIMA TIPY:
- Tohle jídlo má prapůvod v Maďarsku, a i když už u nás zlidovělo, pořád platí, že nejlepší na tento typ pokrmu je maďarská lahůdková paprika. Má výraznou chuť a krásně červenou barvu. V původním maďarském receptu se do jídla přidávají navíc čerstvé papriky, které se v základu krásně rozdusí.
- Podobným způsobem můžete připravit i kuřecí maso nebo jemné telecí.
- Jako příloha se nabízí spousta možností. Každý má rád to své, ale vybírat můžete z knedlíků, dušené rýže, těstovin, halušek, krupicových noků, ale vyzkoušet můžete i typickou maďarskou tarhoňu.
Postup přípravy
- V kastrolu na středním plameni rozehřejte sádlo, přidejte cibule nakrájené na kostičky a nechte je zesklovatět. Zvyšte teplotu a přidejte vepřové maso nakrájené na kostky o hraně asi 2 cm. Osolte a opepřete a nechte ho zatáhnout a opéct ze všech stran. Maso pustí dost šťávy, nechte ji pomalu vypéct až na tuk, uvidíte, že se maso začne opět opékat dozlatova a cibule se bude téměř rozpadat.
- Když se šťáva z masa vyvaří, přidejte rajský protlak a minutku ho zarestujte v základu. Zmírněte plamen a přisypte mletou papriku. Rychle ji promíchejte s masem, aby se rozvoněla, ale nepřipálila! Zalijte vývarem tak, aby bylo maso téměř ponořené. Osolte, opepřete, přidejte zbylé koření, přiveďte k varu a přikryjte pokličkou. Stáhněte plamen na minimum a nechte dusit doměkka asi 45 minut.
- Mezitím připravte jíšku. V rendlíku na středním ohni rozehřejte máslo. Přidejte hladkou mouku, stáhněte plamen a 2 minuty za stálého míchání restujte, až jíška lehce zrůžoví. Hotovou jíšku přendejte na talířek a nechte vychladnout.
- Jakmile je maso téměř měkké, vmíchejte do omáčky metličkou studenou jíšku, dolijte vývarem na požadovanou konzistenci a nechte na mírném ohni provařit dalších 15 minut.
- Měkké maso vyjměte z omáčky a nechte zatím stranou. Vyjměte i koření a vyhoďte ho. Do omáčky přilijte smetanu, přiveďte k varu a na mírném ohni minutu vařte. Poté omáčku rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Poté ji přeceďte přes jemné síto do čistého kastrolu, přidejte maso a vše krátce prohřejte. Případně dolaďte hustotu omáčky dalším vývarem.
- Poslední krok můžete vynechat a omáčku nemixovat a necedit. Nebude tak hladká a elegantní, spíše rustikální, ale bude chutnat také skvěle a budete mít míň práce.
Vyzkoušejte také tradiční recept na kuře na paprice s máslovými noky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE