Suroviny
- olivový olej 2 lžíce
- cibule 2 ks
- mleté maso (směs nebo vepřové) 300 g
- česnek 3 stroužky
- paprika (tenkostěnná ) 3 ks
- čubrica (balkánské koření) 1 lžička
- rajský protlak 2 lžíce
- rajčata 3 ks
- uzená paprika 1 lžíce
- mletá pálivá paprika 1/2 lžičky
- rýže (střednězrnná ) 1 a 1/2 hrnku
- mražený hrášek 2 hrsti
- vývar (nebo voda) 2 a 1/2 hrnku
- sýr (strouhaný,např. gouda)
- hladkolistá petržel
- chilli papričky (čerstvá,nemusí být)
- sůl
Postup přípravy
- V hluboké nepřilnavé pánvi nebo v kastrolu orestujte na olivovém oleji cibuli nahrubo nakrájenou dosklovata.
- Přidejte mleté maso, snažte se ho vařečkou rozdělit na co nejmenší kousky, a restujte asi 5 minut dohněda. Přihoďte nasekaný česnek a papriky nakrájené na kostičky.
- Restujte asi 3 minuty, poté směs osolte a dochuťte čubricou. Přimíchejte rajský protlak a rajčata nakrájená na kostičky. Po 2 minutách přidejte uzenou a pálivou papriku, propláchnutou rýži a mražený hrášek. Vše promíchejte a zalijte horkým vývarem (v nouzi stačí i voda).
- Zamíchejte, dosolte a přiveďte k varu. Přikryjte pokličkou, zmírněte plamen na minimum a duste 20 minut. Vypněte oheň a nechte ještě pod pokličkou 5 minut dojít.
- Podávejte posypané nastrouhaným sýrem a nasekanou petrželkou, případně s plátky chilli papričky.
Srbské rizoto s mletým masem a strouhaným sýrem 2 Zdroj: Klára Michalová
Vyzkoušejte také recept na výborné cuketové rizoto podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE