Málokdo to ví, ale Kubánci jsou mistry v grilování – vždyť způsob pečení masa v jámách se dřevem, barbacoa, se prý zrodil kdysi dávno u karibských indiánů.
Nejlépe v robotu rozmixujte krátkými pulzy polovinu oleje, pomerančovou šťávu, koriandr, mátu a česnek. Přidejte zbylý olej, limetovou šťávu, pomerančovou kůru, oregano a římský kmín a dobře pomíchejte. Nemáte-li robot, promíchejte vše ručně, nejlépe balonovou metlou.
Marinádu přesuňte nejlépe do silného velkého plastového sáčku a vložte maso. Sáček pevně uzavřete (nejlepší jsou ty s uzávěrem na zip) a nechte alespoň několik hodin, lépe přes noc, marinovat.
Gril s poklopem rozehřejte. Na mřížku grilu položte maso, které dobře osolte a opepřete. Nechte maso prudčeji opékat asi půl hodiny, až bude zahnědlé. Pak ho přesuňte na nepřímý žár a pod poklopem pečte ještě asi 1 hodinu 30 minut, až bude propečené (po vpichu bude vytékat jen čirá šťáva).
Maso přendejte na prkýnko, volně ho zakryjte alobalem a nechte nejméně 20 minut odpočívat, pak ho teprve (přes vlákno) naporcujte.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.