Suroviny
- vykostěné vepřové ramínko 2,7 kg
- extra panenský olivový olej 200 ml
- pomerančová šťáva 1 lžíce
- nadrobno nasekaný koriandr 2 hrsti
- nadrobno nasekaná máta 1 hrst
- drcený česnek 8 stroužků
- čerstvá limetová šťáva 120 ml
- nastrouhaná pomerančová kůra 1 lžíce
- nadrobno nasekané oregano 1 lžíce
- mletý římský kmín 2 lžičky
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Nejlépe v robotu rozmixujte krátkými pulzy polovinu oleje, pomerančovou šťávu, koriandr, mátu a česnek. Přidejte zbylý olej, limetovou šťávu, pomerančovou kůru, oregano a římský kmín a dobře pomíchejte. Nemáte-li robot, promíchejte vše ručně, nejlépe balonovou metlou.
- Marinádu přesuňte nejlépe do silného velkého plastového sáčku a vložte maso. Sáček pevně uzavřete (nejlepší jsou ty s uzávěrem na zip) a nechte alespoň několik hodin, lépe přes noc, marinovat.
- Gril s poklopem rozehřejte. Na mřížku grilu položte maso, které dobře osolte a opepřete. Nechte maso prudčeji opékat asi půl hodiny, až bude zahnědlé. Pak ho přesuňte na nepřímý žár a pod poklopem pečte ještě asi 1 hodinu 30 minut, až bude propečené (po vpichu bude vytékat jen čirá šťáva).
- Maso přendejte na prkýnko, volně ho zakryjte alobalem a nechte nejméně 20 minut odpočívat, pak ho teprve (přes vlákno) naporcujte.