David Kubricht alias pipMaster

Grilovaný vepřový bůček špikovaný česnekem a feferonkami podle pipMastera

Moje hodnocení
1x

Patří k nejšťavnatějším a nejchutnějším masům na světě. Bůček si zamiloval i David Kubricht alias pipMaster, a prohlašuje o něm, že ho ničím nejde nahradit. Obzvláště ten připravený na grilu, špikovaný česnekem a feferonkami, který skvěle chutná s pivem jak za tepla, tak za studena a jeho přípravu zvládne úplně každý.

4 porce
150 minut

Suroviny

Nejšťavnatější a nejchutnější maso

Najdete ho snad ve všech světových kuchyních a jeho konzumace je požitek. Pro svůj tuk, který je nositelem chuti, je nenahraditelný. Střídmá konzumace vám zcela určitě neuškodí. Naopak, bůček je plný bílkovin a vitamínů, zejména skupiny B a nejvíce B1, který je důležitý pro správnou funkci vašeho metabolismu. Nebojte se proto bůčku, čas od času vám prospěje!

Postup přípravy

  1. Z bůčku sundejte kůži a špikovacím nožem do něj udělejte vpichy. Do nich vpravte stroužky česneku a kulaté feferonky. Čím více česneku a feferonek dokážete do bůčku vpravit, tím bude chutnější. Pro hezčí mozaiku na řezu dávejte střídavě česnek a feferonku.
  2. Maso okořeňte BBQ kořením ze všech stran a pak vložte alespoň na 1 hodinu do lednice. Pro kořenění použijte plechovou misku s mřížkou. Koření udržíte v misce a maso lépe okořeníte ze všech stran.
  3. Bůček připravte v grilu na dřevěné uhlí nebo plyn. Gril roztopte na 150 °C. Ke žhavým uhlíkům přidejte pár špalíků ovocného dřeva nebo pelet na zauzení. Grilujte nepřímou metodou, kdy maso není v přímém kontaktu s ohněm. Bůček vložte do grilu a nechte ho dělat asi 2 hodiny do teploty 90 °C uvnitř masa.
  4. Pro extra zauzení bůčku grilujte při teplotě 120 asi 3 hodiny. K zaručeně úspěšnému výsledku vám pomůže teplotní sonda nebo teploměr.
  5. Maso vyndejte z grilu a nechte ještě 15 min. odpočinout v termoboxu nebo pod pokličkou. Poté ho nakrájejte na 5mm plátky. Nejlépe chutná za studena, a navíc se i lépe krájí a servíruje.
PRIMA TIP: Směs BBQ koření se dá koupit již namíchaná, ale doporučujeme připravit si vlastní! V misce smíchejte 1 lžičku kajenského pepře, 1 lžičku hrubé mořské soli, 1 lžičku granulované cibule, 1 lžičku mleté sladké papriky, 1 lžičku mleté pálivé papriky, 1 lžičku třtinového cukru, 1 lžičku čerstvě namletého pepře a 2 lžičky sušeného česneku.

Masobraní vsadilo na grilování a pipMastera

„Maso patří do grilu“ a „Jezte maso! Protože…“, to jsou hlavní sdělení letošního ročníku Masobraní určené veřejnosti. Téma grilování si Český svaz zpracovatelů masa nevybral náhodou. Podle nedávného průzkumu patří grilování pro tři čtvrtiny národa mezi nejoblíbenější společenskou aktivitu. Zájem o něj dokazuje i silná grilovací komunita v Česku, kde čtvrt milionu lidí griluje celoročně anebo několikrát do týdne. Samotná oslava svátku masa proběhne 19. až 21. května a předcházet ji budou podpůrné akce zapojených firem.

Každý, kdo se v posledních pěti letech alespoň trochu zajímal o grilování, musel na sociálních sítích narazit na Davida Kubrichta alias pipMastera, pro kterého se grilování stalo naprostou vášní. Jeho videa na YouTube mají dnes celkově 13 milionů zhlédnutí. Každý týden lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu. Nejen krkovičku nebo hovězí steak, ale i žebra, roládu, guláš s knedlíkem či pizzu. I proto se stal tváří letošního Masobraní.

Více informací na www.masobrani.cz

Vyzkoušejte také recept na výbornou pečenou krkovici na medu a hořčici podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

David Kubricht alias pipMaster


Přečtěte si také

Recepty