Suroviny
- česnek 4 stroužky
- cibule 1 ks
- bílé kysané zelí 500 g
- vepřový bůček (libový ) 1 kg
- olej 2 lžíce
- černé pivo 500 ml
- celý kmín
- jíška (zarestované máslo s hladkou moukou)
- bramborový knedlík (k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Libový bůček očistěte a nakrájejte na větší kousky. Česnek oloupejte a prolisujte. Maso osolte, opepřete, promíchejte s česnekem a olejem. Nechte několik hodin rozležet.
- Cibuli oloupejte a rozdělte na klínky. Zelí nechte okapat a rozprostřete na dno pekáčku. Na něj poklaďte cibuli a navrch maso. Okmínujte, vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte za občasného podlévání pivem a vlastní šťávou doměkka, cca hodinu. Kousky masa během pečení několikrát obraťte, aby získaly z obou stran pěknou zlatavou barvu.
- Měkké maso vyjměte a zelí se šťávou můžete podle potřeby mírně zahustit hotovou jíškou.
- Na talíře rozdělte zelí s výpekem. Poklaďte pečeným masem a podávejte s bramborovým knedlíkem.
Vepřový bůček pečený na zelí a podlitý černým pivem 2