Vepřový bůček pečený na zelí a podlitý černým pivem

Moje hodnocení
5x

Vepřový bůček a kysané zelí jdou skvěle dohromady a patří ke stěžejním surovinám české kuchyně. Proč to ještě nevylepšit a tyhle dvě dobroty neupéct společně v jednom pekáči?

4 porce
90 minut
česká

Suroviny

  • česnek 4 stroužky
  • cibule 1 ks
  • bílé kysané zelí (kysané zelí) 500 g
  • libový vepřový bůček 1 kg
  • olej 2 lžíce
  • černé pivo 500 ml
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • celý kmín
  • jíška (zarestované máslo s hladkou moukou)
  • bramborový knedlík k podávání

Postup přípravy

  1. Libový bůček očistěte a nakrájejte na větší kousky. Česnek oloupejte a prolisujte. Maso osolte, opepřete, promíchejte s česnekem a olejem. Nechte několik hodin rozležet.
  2. Cibuli oloupejte a rozdělte na klínky. Zelí nechte okapat a rozprostřete na dno pekáčku. Na něj poklaďte cibuli a navrch maso. Okmínujte, vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte za občasného podlévání pivem a vlastní šťávou doměkka, cca hodinu. Kousky masa během pečení několikrát obraťte, aby získaly z obou stran pěknou zlatavou barvu.
  3. Měkké maso vyjměte a zelí se šťávou můžete podle potřeby mírně zahustit hotovou jíškou.
  4. Na talíře rozdělte zelí s výpekem. Poklaďte pečeným masem a podávejte s bramborovým knedlíkem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty