Suroviny
- celozrnná špaldová mouka (jemně mletá, např. Probio) 165 g
- polohrubá mouka (pšeničná, např. Probio) 165 g
- hladká pšeničná mouka (např. Probio) 170 g
- droždí 30 g
- plnotučné mléko 200 ml
- máslo 80 g
- moučkový cukr (třtinový, např. Probio) 30 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- žloutek 2 ks
- vejce (na potření) 1 ks
Postup přípravy
- Droždí nasypte do mističky a promíchejte s lžičkou cukru. Ohřejte mléko, aby bylo teplé – ne horké – a přilijte asi ¼ kostky droždí. Přidejte trošku mouky a vidličkou prošlehejte. Nechte pod utěrkou vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 – 20 minut.
- Do zbytku mléka vložte na kousky pokrájené máslo a ještě trochu zahřejte, aby se v něm máslo dobře rozpouštělo. Mouku ve větší nebo hnětací míse smíchejte s oběma cukry. Přidejte vzešlý kvásek. Zkontrolujte mléko s máslem, zda není příliš teplé, a rozšlehejte v něm žloutky.
- Přilijte do mísy a zpracujte těsto. Těsto nechte tři čtvrtě hodiny až hodinu kynout na teplém místě pod utěrkou.
- Těsto přendejte na pracovní podložku a vyválejte váleček. Odkrojte z něj 12 stejně velkých kousků. Z každého nejdříve odkrojte malý kousek těsta a poté z větší části těsta vyválejte hada dlouhého 28 – 30 cm. Konce vyválejte do špičky. Z malého kousku těsta vyválejte slabého hada a udělejte z něj uzlík. Z delšího pramene utvořte pomyslné písmeno U a do jeho zaoblení vložte uzlík – jako ocásek. Kolem něj stočte konce k sobě, přetočte přes sebe a špičaté konce nechte volné – budou představovat ouška.
- Zajíčky položte na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte při 180 °C (horkovzduch) 25 minut.
Na velikonoční tabuli nesmí chybět ani klasický kynutý mazanec. Připravte jej podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE