Sněhový meringue:
- vaječné bílky 80 g
- cukr krystal 80 g
- moučkový cukr 80 g
- zdobení (čokoládová vajíčka)
Kokosovo-smetanový krém:
- smetana ke šlehání 120 g
- kokosové pyré 20 g
- mascarpone 30 g
Krém z černého rybízu:
- ovocné pyré (z černého rybízu) 50 g
- cukr krystal 10 g
- pektin 1 g
Postup přípravy:
- Nejprve připravte 80 g bílků o pokojové teplotě, které za postupného přisypávání cukru krystal vyšlehejte do smetanové konzistence. Vzniklou směs doplňte prosátým moučkovým cukrem a opatrně promíchejte.
- Hotová směs by měla mít lehce krémovou strukturu. Na předpřipravený plech pak vytvarujte placičky o průměru cca 5 cm. V troubě předehřáté na 90 °C pečte sněhové pusinky zhruba 90 minut (dle trouby). Až budou placičky hotové, půjdou snadno odlepit od pečicího papíru.
- Mezitím připravte krém z černého rybízu. Ovocnou směs vložte do hrnce a za stálého míchání zahřívejte zhruba 1–2 minuty na rozpálené plotýnce. Postupně přisypte cukr promíchaný s pektinem a krátce povařte (cca 1 minutu).
- Hotovou směs nechte vychladnout. V mezičase se také můžete pustit do tvorby kaštanového a kokosovo-smetanového krému. U obou krémů nejprve smíchejte všechny ingredience a poté je společně vyšlehejte do jednotné máslové struktury. Jakmile jsou směsi vyšlehané, nechte je chvíli odpočívat.
- Po obvodu pusinky naneste rovnou špičkou kroužek z kokosového krému, čímž vznikne podklad dezertu, na který navrstvěte kaštanový krém tak, aby kokosovou část kompletně zakryl. Uprostřed dezertu by tak měl zůstat drobný otvor, do kterého později dáte vychlazený krém z černého rybízu.
- Na vrstvení kaštanového krému použijte ideálně špičku s více drobnými otvory, můžete však nanést také několik vrstev jednoduchých nepravidelných pásků, s čímž pomůže klasická rovná špička, kterou jste používali již dříve. Pokud je hnízdečko se všemi krémy hotové, můžete ho dozdobit čokoládovými vajíčky či sezónním ovocem.
Zdroj: Future Sailors; zdroj foto: Future Sailors
Ale pokud přece jen dáte přednost klasice, máme pro vás videorecept na kynutý mazanec:
Kompletní recept najdete ZDE
Nebo pár dalších velikonočních kousků: