Suroviny
- polohrubá mouka 500 g
- droždí (nebo 1 sáček sušeného) 25 g
- plnotučné mléko 250 ml
- máslo 90 g
- žloutek 2 ks
- třtinový cukr (Druid -bio) 100 g
- vanilkový cukr (Druid - třtinový, 5 % vanilky) 1 sáček (10 g)
- citronová kůra 1 lžička
- měkký tvaroh 100 g
- žluté hrozinky 50 g
- bílek 1 ks
- voda (teplá) 1 lžíce
Postup pířpravy
- Připravte kynuté těsto tradičním způsobem. Buď nechte nejdříve vzejít kvásek a pak smíchejte všechny suroviny dohromady, nebo těsto připravte v domácí pekárně s programem „těsto“.
- Vykynuté těsto dejte na pomoučenou pracovní plochu a jemně do něj zapracujte rozinky. Těsto rozdělte na 3 díly a vytvořte 3 hady. Upleťte copánek a ten stočte do kruhu. Aby se díra při pečení nezmenšila, dejte doprostřed menší sklenici potřenou zvenku máslem.
- Věnec dejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete bílkem rozšlehaným se lžící vody. Pokud máte čas, nechte před pečením ještě chvíli kynout na plechu. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova asi 40 minut. Pokud by věnec příliš rychle hnědnul, přikryjte ho alobalem.
- Věnec ozdobte. Doprostřed dejte malovaná nebo dekorační vajíčka. Posypte moučkovým cukrem.
PRIMA TIP: Věnec můžete před pečením posypat i nasekanými mandlemi.
Vyzkoušejte také recept na tradiční kynutý mazanec s mandlemi podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE