Velikonoční kynutá pomlázka s vejcem natvrdo podle Viléma Vrabce

Moje hodnocení
2x

Klasický pletenec z kynutého těsta má připomínat velikonoční pomlázku a tradičně jej zdobí i vložené, natvrdo uvařené vejce. Velikonoční symbolika v té nejhezčí podobě.

6 porcí
150 minut
česká

Suroviny

V prvorepublikové kuchyni byl V. V. hvězdou a jeho úspěšné působení v československé gastronomii trvalo ještě mnoho let po válce. Mnohé hvězdy současné gastronomie na něj s obdivem vzpomínají. Vrabcovy kuchařky patří dodnes k pokladům kuchyňských knihovniček a jeho recepty vycházejí v nejrůznějších publikacích stále znova.

Postup přípravy

  1. Máslo rozehřejte a nechte zchladnout. Ohřejte 150 ml mléka, aby bylo vlažné. Droždí rozdrobte do misky, posypte je 1 lžičkou cukru a promíchejte, až se droždí rozpustí. Přisypte 150 g mouky, přilijte vlažné mléko a promíchejte. Posypte 1 lžící mouky a nechte stranou vykynout – droždí zpění.
  2. Do mísy vsypte zbylou mouku, přidejte kypřicí prášek, zbylý cukr, sůl, citronovou kůru a dobře promíchejte.
  3. Uprostřed mouky udělejte důlek, dejte do něj žloutky a kvásek. Postupně za pomoci zbylého mléka promíchávejte těsto, do něhož nakonec zapracujte rozinky, mandle a rozpuštěné máslo. Těsto dobře propracujte a přikryté čistou utěrkou ho nechte na teplém místě vykynout, až zdvojnásobí objem.
  4. Vykynuté těsto ještě jednou prohněťte, rozdělte ho na 6 stejných dílů a z každého vyválejte asi 60 cm dlouhý váleček. Každý z nich spojte v koncích k sobě a stočte, do spodního oka posaďte syrové vejce ve skořápce (upeče se).
  5. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Pomlázky na ně přesuňte a nechte je ještě asi půl hodiny kynout. Troubu předehřejte na 170 °C.
  6. Pomlázky potřete zbylým rozšlehaným vejcem, posypte mandlovými třískami a upečte dozlatova, trvá to asi 30 minut.
PRIMA TIP: Tradiční kuchyně by se bez kynutého těsta neobešla. Uvedený recept je univerzální, Vrabec z něj připravuje i vánočku, bochánky a nejrůznější koláče s nejrůznějšími náplněmi. Ve Vrabcově době byla velkou novinkou polohrubá mouka (Vrabec jí říkal polohladká), do té doby se případně míchala hrubá mouka s hladkou. Polohrubá se ale ukazovala pro kynutá těsta jako skvělá volba a naši dnešní kuchyni bychom si bez ní nedovedli představit.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty