Suroviny
- máslo 80 g
- hladká mouka 40 g
- plnotučné mléko 300 ml
- drůbeží vývar 300 ml
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- nové koření 5 kuliček
- bobkový list 3 ks
- brambory 200 g
- vejce 4 ks
- slanina (na plátky) 50 g
- smetana ke šlehání (33%) 200 ml
- ocet
- kopr 8 snítek + na ozdobu
- olivový olej
Postup přípravy:
- V kastrolu na másle krátce orestujte mouku, poté přilijte mléko s vývarem a dobře rozmíchejte. Osolte, opepřete, přidejte koření s bobkovým listem a vařte asi 20 minut. Následně polévku přeceďte do jiného kastrolu.
- Brambory omyjte, nakrájejte na kostičky, vhoďte do polévky a vařte doměkka. Vejce vařte ve vodě 7 minut a pak je oloupejte.
- Plátky slaniny vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte ve vyhřáté troubě na 190 °C asi 8 minut. Upečenou slaninu rozlámejte na menší kousky.
- Nakonec polévku zjemněte smetanou, dochuťte octem a vmíchejte do ní nasekaný kopr. Hotovou polévku podávejte se slaninou a vařeným vejcem ozdobenou koprem a olivovým olejem.
Chcete si připravit další velikonoční klasiku? Pusťte si tento videorecept
Kompletní recept najdete ZDE: Velikonoční nádivka
Nebo si navařte další syté polévky: